Medicatieovergebruikshoofdpijn

Publish

Advice

$hippoKoptekst

Er is voor medicatieovergebruikshoofdpijn geen farmacotherapeutisch advies vastgesteld.

Treatment plan

De behandeling van medicatieovergebruikshoofdpijn is het doorbreken van de vicieuze cirkel door direct en volledig, in één keer te stoppen met het gebruik van de hoofdpijnmedicatie gedurende 2 –3 maanden, zowel bij volwassenen als kinderen.

Stoppen met de medicatie veroorzaakt eerst verergering van de hoofdpijn door een ernstige onttrekkingshoofdpijn en (met name bij staken van analgetica) ook autonome symptomen. Na het staken van analgetica is er pas herstel na gemiddeld 2 –3 weken. Na het staken van triptanen duurt het gemiddeld 7 –10 dagen voordat herstel optreedt1.

Na acuut stoppen van medicatieovergebruik is bij 60% van de migrainepatiënten vermindering van meer dan de helft van het aantal aanvallen waargenomen. In een onderzoek bleek dat 73% de onttrekking onder poliklinische begeleiding van een hoofdpijnverpleegkundige gedurende 2 –3 maanden volhoudt2.

Het is beter om in één keer te stoppen dan geleidelijk3.

Na de stopperiode keert het oorspronkelijke hoofdpijnpatroon terug en kan men starten met de aanvalsbehandeling, waarbij een beperking van het gebruik wordt opgelegd: bv. een halvering van frequentie1.

De meeste kans op terugval is er in het eerste jaar na staken1.

Voor het gebruik van aluminiumhydroxidemagnesiumcarbonaat en calciumcarbonaat/magnesiumcarbonaat als antacidum zijn voldoende alternatieven; de sterke koolzuurgasontwikkeling kan hinderlijk zijn.

Let op

Pas op voor de hippo!

Toelichting

Roken, alcohol, koolzuurhoudende drank en bepaalde voedingsmiddelen zijn geassocieerd met maagklachten. Onduidelijk is of eliminatie van deze factoren effect heeft op de klachten. Psychische factoren vormen geen direct oorzakelijke factor bij het ontstaan van maagklachten, maar spelen wel een rol bij de beleving van de klachten. Belangrijk is aan te sluiten bij persoonlijke voedselintoleranties en leefstijlfactoren van de individuele patiënt.

Background

$hippoKoptekst

Definitie

Medicatieovergebruikshoofdpijn is een aspecifieke hoofdpijn veroorzaakt door overmatig gebruik van geneesmiddelen tegen hoofdpijn. Dit betreft overmatig gebruik van paracetamol of NSAID’s ≥ 15 dagen/maand of triptanen ≥ 10 dagen/maand gedurende 3 maanden. Naar schatting heeft bijna twee derde van de patiënten met chronische hoofdpijn medicatieovergebruikshoofdpijn.

Symptomen

De symptomen zijn afhankelijk van de soort hoofdpijn waarvoor de medicatie overmatig is ingenomen. Bij overmatig gebruik van geneesmiddelen voor migraine kan de migrainefrequentie toenemen tot dagelijkse aanvallen. Bij overmatig gebruik van pijnstillers tegen spanningshoofdpijn, kan dagelijkse hoofdpijn ontstaan met soms enkele migrainekenmerken.

Behandeldoel

Het doel van de behandeling van medicatieovergebruikshoofdpijn is om de vicieuze cirkel te doorbreken door te stoppen met het gebruik van de hoofdpijnmedicatie gedurende 2 –3 maanden. Pas dan is te herkennen of de achterliggende hoofdpijn spanningshoofdpijn of migraine betreft.