Spanningshoofdpijn

Publish

Advice

$hippoKoptekst

Voor spanningshoofdpijn kan geen farmacotherapeutisch advies worden vastgesteld.

Treatment plan

Het doel van de behandeling van spanningshoofdpijn is een gezonde omgang met de pijnklachten [1].

Het geven van uitleg en het bespreken van veranderingen in leefstijl zijn belangrijk en kunnen effect hebben. Bij onvoldoende effect, komt medicamenteuze behandeling in aanmerking.

Bij frequente spanningshoofdpijn is kortdurend gebruik van paracetamol of een NSAID de eerste keus [1]. Wees terughoudend met het gebruik van analgetica bij de chronische spanningshoofdpijn.

Profylaxe met amitriptyline is een mogelijke behandeling (offlabel) als tweedelijnszorg. De NVN acht amitriptyline aangetoond effectief als profylaxe [2]. Het NHG wijst op inconsistente uitkomsten in de literatuur [1].

De effectiviteit van gedragspsychologische interventies, manuele therapie en acupunctuur is onduidelijk, deze maatregelen worden daarom niet aangeraden1. De NICE-richtlijn adviseert een profylaxe met acupunctuur [3].

Voor het gebruik van aluminiumhydroxidemagnesiumcarbonaat en calciumcarbonaat/magnesiumcarbonaat als antacidum zijn voldoende alternatieven; de sterke koolzuurgasontwikkeling kan hinderlijk zijn.

Let op

Pas op voor de hippo!

Toelichting

Roken, alcohol, koolzuurhoudende drank en bepaalde voedingsmiddelen zijn geassocieerd met maagklachten. Onduidelijk is of eliminatie van deze factoren effect heeft op de klachten. Psychische factoren vormen geen direct oorzakelijke factor bij het ontstaan van maagklachten, maar spelen wel een rol bij de beleving van de klachten. Belangrijk is aan te sluiten bij persoonlijke voedselintoleranties en leefstijlfactoren van de individuele patiënt.

Background

$hippoKoptekst

Definitie

(Spier)spanningshoofdpijn is een lichte tot matige, drukkende, meestal tweezijdige hoofdpijn, zonder misselijkheid of braken, die niet toeneemt bij lichamelijke inspanning en die enkele minuten tot dagen kan aanhouden. De hoofdpijn zit aan twee kanten rondom de schedel of in de nek.

Onderscheid wordt gemaakt tussen:

  • weinig frequente spanningshoofdpijn (< 1 dag/maand)
  • frequente spanningshoofdpijn (1 –15 dagen/maand)
  • de chronische spanningshoofdpijn (≥ 15 dagen/maand).

Bij de chronische vorm bestaat er vaak overmatig gebruik van analgetica of coffeïne.