albendazol wordt voorgeschreven bij:
anthelmintica
Mechanism
$hippoKoptekst
Werkingsmechanisme
Albendazol en mebendazol:
- beschadigen selectief en irreversibel de cytoplasmatische microtubuli in de intestinale en tegmentale cellen van de worm. Hierdoor verstoren zij de energievoorziening met als gevolg de dood van de parasiet.
Ivermectine:
- bindt selectief aan de chloride-ionkanalen in de zenuw- en spiercellen. Hierdoor vergroten zij de permeabiliteit van het celmembraan met als gevolg verlamming en dood van de parasiet.
Niclosamide:
- remt de fosforylering van adenosinedifosfaat (ADP) in de mitochondriën van de worm, met name in de lintwormkop. Hierdoor verliest de lintworm houvast waardoor het tijdens de darmperistaltiek geheel of gedeeltelijk het lichaam verlaat.
Praziquantel:
- veroorzaakt instroom van calciumionen in de ’huid’ van de worm waardoor tetanische contracties optreden. De verandering in permeabiliteit van de ’huid’ maakt antigenen op het oppervlak bereikbaar voor antistoffen (immuunsysteem) van de gastheer.
Effect
- Klaring van de worminfectie door middel van ovicide, larvicide en vermicide werking (albendazol en mebendazol), larvicide werking (ivermectine) of vermicide werking (niclosamide en praziquantel).
Meer informatie
Anthelminthica, die werkzaam zijn tegen nematoden in het maag-darmkanaal, moeten slecht resorbeerbaar zijn om daardoor een maximale concentratie en werkzaamheid in het darmkanaal te bereiken. Een zo leeg mogelijk maag-darmkanaal bevordert dan ook de effectiviteit. Mebendazol behoort tot deze anthelminthica. Voor een effectieve werking van geneesmiddelen tegen weefselnematoden is een goede resorptie uit het maag-darmkanaal gewenst om een werkzame concentratie in bloed en weefselvocht te bereiken. Voorbeelden zijn ivermectine en het niet in ons land geregistreerde diëthylcarbamazine.