magnesiumsulfaat (mineraal)
Samenstelling
Magnesiumsulfaat Injecties Diverse fabrikanten
- Toedieningsvorm
- Injectievloeistof
- Sterkte
- 100 mg/ml
- Verpakkingsvorm
- ampul 5 ml, 10 ml
- Toedieningsvorm
- Injectievloeistof
- Sterkte
- 150 mg/ml
- Verpakkingsvorm
- ampul 5 ml
Uitleg symbolen
XGVS | Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). |
OTC | Over the counter, dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. Aan de vergoeding van bepaalde zelfzorgmedicatie zijn nadere voorwaarden verbonden. Deze zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. |
2 | Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Deze voorwaarden kunnen betrekking hebben op de indicaties, de duur van de behandeling en het voorschrijven volgens een richtlijn/protocol. |
MNT | Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb. |
magnesiumsulfaat (mineraal) vergelijken met een ander geneesmiddel.
Advies
Voor Magnesiumsulfaat Injecties is geen advies vastgesteld over de plaats in de medicamenteuze behandeling.
Indicaties
- Ernstige magnesiumdeficiëntie;
- Profylaxe en behandeling van convulsies bij ernstige preëclampsie of bij eclampsie;
- Convulsies bij kinderen ten gevolge van acute nefritis.
Dosering
Ernstige magnesiumdeficiëntie:
Langzaam i.v. 1–5 g per dag in verdeelde doses in de vorm van een 10%-oplossing, max. 1,5 ml/min. Als i.v. infuus 2,5–5 g in 1 liter glucose 5% of natriumchloride 0,9%.
(Pre)eclampsie:
I.v. infuus: oplaaddosis 4 g in 250 ml glucose 5%, max. 4 ml/min.;
Onderhoudsdosering 5 g in 1 liter glucose 5%, infusiesnelheid 200 ml/uur (= 1 g/uur), verder aanpassen aan het klinisch beeld.
Convulsies door acute nefritis:
I.m. 20–40 mg/kg lichaamsgewicht als 15% oplossing (= 150 mg/ml).
Bijwerkingen
Symptomen van hypermagnesiëmie zoals ’flushes’, hypotensie door perifere vaatverwijding, verlies van spierreflexen door neuronale blokkade, spierzwakte, sufheid.
Interacties
Het effect van suxamethonium en andere neuromusculair blokkerende middelen wordt versterkt. Ook de werking van alcohol en andere centraal dempende stoffen kan worden versterkt.
Thiazidediuretica bevorderen de uitscheiding van magnesiumionen.
Zwangerschap
Farmacologisch effect: Magnesiumsulfaat niet gedurende 2 uur vóór de partus toedienen vanwege het risico van een voorbijgaande depressie van het centrale zenuwstelsel bij de pasgeborene, leidend tot hypotensie, ademhalingsstoornissen en intra-uteriene hypoxie. Bij continu infuus langer dan 7 dagen kunnen door stoornissen in de mineraalhuishouding afwijkingen aan het botweefsel van de foetus ontstaan.
Lactatie
Contra-indicaties
- ernstige nierfunctiestoornissen;
- hartblok.
Waarschuwingen
Wees voorzichtig bij gedigitaliseerde patiënten.
Toediening dient langzaam te geschieden op geleide van regelmatige controle van het klinisch beeld (ademhaling, kniepeesreflex, urine-uitscheiding). Toediening staken bij vermindering van de ademhalingsfrequentie. Het antidotum calciumgluconaat gereed houden. Voor een goede diurese moet worden gezorgd. Regelmatig controleren van de plasmaspiegel van magnesium (max. 2,5–2,75 mmol) wordt aanbevolen.
Overdosering
Symptomen
maag-darmstoornissen, depressie van het centrale zenuwstelsel, brady-aritmieën (tot cardiaal arrest in de diastole), hypotensie.
Therapie
langzaam i.v. 1–2 g calciumgluconaat in een oplossing van 100 mg/ml.
Voor meer informatie over een vergiftiging met magnesiumsulfaat neem contact op met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum.
Eigenschappen
Magnesium is van belang voor de neuronale transmissie, de neuromusculaire prikkeloverdracht en voor verschillende enzymatische processen. Anticonvulsieve werking: i.v. direct, i.m. na 1 uur. Werkingsduur: i.v. 30 min., i.m. 3–4 uur.
Kinetische gegevens
Eliminatie | met de urine. |
Geneesmiddelgroep
magnesiumsulfaat (mineraal) hoort bij de groep magnesiumzouten.