Fenylefrine (mydriaticum)

Publish

Samenstelling

Fenylefrine Minims 2,5% (hydrochloride) Bausch & Lomb

Toedieningsvorm
Oogdruppels (2,5%)
Sterkte
25 mg/ml
Verpakkingsvorm
0,5 ml

Bevat natriumpyrosulfiet.

Fenylefrine Minims 10% (hydrochloride) Bausch & Lomb

Toedieningsvorm
Oogdruppels (10%)
Sterkte
100 mg/ml
Verpakkingsvorm
0,5 ml

Bevat natriumpyrosulfiet.

Fenylefrine Monofree (hydrochloride) Thea Pharma

Toedieningsvorm
Oogdruppels (5%)
Sterkte
50 mg/ml
Verpakkingsvorm
0,4 ml

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
OTC Over the counter, dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. Aan de vergoeding van bepaalde zelfzorgmedicatie zijn nadere voorwaarden verbonden. Deze zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Deze voorwaarden kunnen betrekking hebben op de indicaties, de duur van de behandeling en het voorschrijven volgens een richtlijn/protocol.
MNT Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

fenylefrine (mydriaticum) vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Fenylefrine-oogdruppels kunnen bij de vermelde indicaties worden voorgeschreven. Het gebruik dient te worden beperkt tot de (poli)kliniek.

Indicaties

  • Als mydriaticum om de pupil te verwijden bij diagnostiek of pre-operatief.
  • Postoperatief na iridectomie.

Dosering

Klap alles open Klap alles dicht

Bij diagnostiek en pre-operatief:

Volwassenen:

1 druppel, zo nodig meer, 20 min voor de behandeling in de conjunctivaalzak. Bij volwassenen (vooral bij licht gepigmenteerde ogen) is 2,5% en 5% in de meeste gevallen voldoende. Concentraties hoger dan 2,5% worden ontraden bij ouderen.

Kinderen > 1 jaar:

Volgens de fabrikant: oogdruppels 25 mg/ml (2,5%): 1 druppel, zo nodig meer, 20 min voor de behandeling in de conjunctivaalzak.

Kinderen > 12 jaar:

Volgens de fabrikant: oogdruppels 50 mg/ml (5%): 1 druppel, zo nodig meer, 20 min voor de behandeling in de conjunctivaalzak.

Volgens het kinderformularium van het NKFK: Kinderen > 12 jaar: gebruik de oogdruppels van 50 mg/ml (5%); kinderen vanaf 1 maand tot 12 jaar: gebruik oogdruppels 25 mg/ml (2,5%): doseren volgens voorschrift oogarts.

Postoperatief na iridectomie:

Volwassenen:

1 druppel 1–2×/dag. Bij volwassenen (vooral bij licht gepigmenteerde ogen) is 2,5% en 5% in de meeste gevallen voldoende. Concentraties hoger dan 2,5% worden ontraden bij ouderen.

Kinderen > 1 jaar:

Oogdruppels 25 mg/ml (2,5%): 1 druppel 1–2×/dag.

Kinderen > 12 jaar:

Oogdruppels 50 mg/ml (5%): 1 druppel 1–2×/dag.

Druk de traanbuis 1–3 minuten dicht tijdens en direct na toediening; dit voorkomt dat de oogdruppel afvloeit naar de neus- en keelholte wat systemische reacties tot gevolg kan hebben.

Bij gebruik van meerdere soorten oogpreparaten deze toedienen met een interval van ten minste vijf minuten. De oogdruppels die de minste irritatie geven als eerste en viskeuze oogdruppels of oogzalven als laatste toedienen.

De Monofree en Minims oogdruppels bevatten geen conserveermiddel en zijn bestemd voor eenmalig gebruik.

Bijwerkingen

Lokaal: Zelden (< 0,01%): allergische conjunctivitis.

Verder zijn gemeld: conjunctivale hyperemie, tranenvloed, (peri-oculaire) pijn en brandend gevoel in het oog, wazig zicht, fotofobie, gesloten-kamerhoekglaucoom.

Systemisch: Verder zijn gemeld: hypertensie, tachycardie, extrasystolen, aritmie, palpitaties, spasme van de coronaire arteriën, myocardinfarct. Hoofdpijn, subarachnoïdale bloeding. Overgevoeligheidsreactie door sulfiet in de minims (vooral bij astma bronchiale).

Ernstige cardiovasculaire reacties en myocardinfarcten, soms fataal, zijn voorgekomen vooral bij de hogere concentratie fenylefrine (100 mg/ml) en bij reeds bestaande cardiovasculaire aandoeningen.

Bij kinderen zijn longoedeem en peri-orbitale bleekheid bij premature zuigelingen gemeld.

Interacties

Gelijktijdig gebruik van MAO-remmers of die in de afgelopen 21 dagen te hebben gebruikt kan leiden tot een verhoogde adrenerge reactie (bv. reactieve bloeddrukstijging). Tricyclische antidepressiva en atropine kunnen de cardiovasculaire werking van fenylefrine versterken.

Bij gelijktijdig gebruik van antihypertensiva, in het bijzonder β-blokkers, kan het bloeddrukverlagende effect van deze middelen verminderen.

Zwangerschap

Teratogenese: Bij de mens, onvoldoende gegevens. In dierstudies is schade gezien bij systemisch gebruik van hoge doses fenylefrine.
Farmacologisch effect: α-sympathicomimetica (zoals fenylefrine) kunnen vasoconstrictie van de placentaire bloedvaten veroorzaken, wat kan leiden tot hypoxie bij de foetus.
Advies: Alleen op strikte indicatie gebruiken.

Lactatie

Overgang in de moedermelk: Ja.
Farmacologisch effect: Ernstige hypertensie bij de zuigeling is mogelijk.
Advies: Het gebruik van dit geneesmiddel of het geven van borstvoeding ontraden.

Contra-indicaties

nauwe-kamerhoekglaucoom.

Waarschuwingen

Wees vanwege mogelijke systemische bijwerkingen voorzichtig bij lang bestaande insuline-afhankelijke diabetes mellitus, alcoholische neuropathie, cardiovasculaire aandoeningen en bij ouderen.

Om de kans op een plotselinge aanval van nauwe-kamerhoekglaucoom te verminderen, de voorste oogkamerhoek evalueren vóór elk gebruik.

Fenylefrine oogdruppels kunnen wazig zicht veroorzaken. Adviseer patiënten niet aan het verkeer deel te nemen of anderszins gevaarlijke activiteiten te ondernemen totdat het zicht weer helder is.

Gebruik van de sterkte 10% kan vertroebeling van het hoornvlies geven indien het wordt toegepast op een beschadigd hoornvlies.

De veiligheid en werkzaamheid zijnniet vastgesteld bij kinderen jonger dan 1 jaar; bij deze leeftijdsgroep de noodzaak afwegen tegen de risico’s.

Overdosering

Bij (accidentele) orale inname en na lokaal gebruik kan systemische toxiciteit optreden, met name bij kinderen en ouderen met bestaande cardiovasculaire aandoeningen.

Symptomen
Bij ernstige overdosering naast mydriase, acute hypertensie, aritmieën en myocardinfarct. Subarachnoïdale bloeding als gevolg van hypertensie is beschreven.

Neem voor verdere informatie over een vergiftiging met fenylefrine contact op met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum.

Eigenschappen

Sympathicomimeticum met voornamelijk alfa1-effect; toegediend in het oog veroorzaakt het vasoconstrictie en mydriasis. Er treedt in principe geen verhoging van de intra-oculaire druk en geen accommodatieverlies op. Het mydriatisch effect zou bij concentraties boven 2,5% niet merkbaar toenemen. Mydriatische werking: na 20 min, max. na 1–1½ uur. Werkingsduur: ca. 5-7 uur.

Kinetische gegevens

ResorptieKan via het neusslijmvlies en het oog geabsorbeerd worden. Oculaire hyperemie kan de absorptie verhogen.

Coming soon…

Coming soon…

Coming soon…

Coming soon…

Coming soon…

Coming soon…