ferrioxidesaccharaat (bij hyperfosfatemie)
Samenstelling
Velphoro Fresenius Medical Care Nederland bv
- Toedieningsvorm
- Kauwtablet
Elke kauwtablet bevat 500 mg ijzer.
Uitleg symbolen
XGVS | Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). |
OTC | Over the counter, dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. Aan de vergoeding van bepaalde zelfzorgmedicatie zijn nadere voorwaarden verbonden. Deze zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. |
2 | Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Deze voorwaarden kunnen betrekking hebben op de indicaties, de duur van de behandeling en het voorschrijven volgens een richtlijn/protocol. |
MNT | Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb. |
ferrioxidesaccharaat (bij hyperfosfatemie) vergelijken met een ander geneesmiddel.
Advies
Voor de behandeling van hyperfosfatemie bij (pre)dialysepatiënten gaat de voorkeur uit naar calciumhoudende fosfaatbinders in aanvulling op dieet. Bij frequente episoden van hypercalciëmie, persisterend laag serum-PTH kan overgegaan worden op niet-calciumhoudende fosfaatbinders. Van de niet-calciumhoudende fosfaatbinders heeft ferrioxidesaccharaat geen voordelen ten opzichte van lanthaancarbonaat en sevelameer; in een direct vergelijkend onderzoek werd wel non-inferioriteit gevonden, maar was ferrioxidesaccharaat iets minder effectief en werd iets minder goed verdragen dan sevelameer. Vanwege de toxiciteit bij chronisch gebruik is aluminiumhydroxide laatste keus.
Indicaties
Hyperfosfatemie bij patiënten die hemodialyse of peritoneale dialyse ondergaan.
Behandeling met ferrioxidesaccharaat dient te gebeuren in het kader van een meervoudige therapeutische aanpak, waartoe zou kunnen behoren calciumsupplementen, 1,25-dihydroxy-vitamine D3 of een analogon, of calcimimetica om de ontwikkeling van renale botziekten te voorkomen.
Dosering
De dosering wordt individueel bepaald op basis van het serumfosfaatgehalte. Deze tijdens de behandeling elke 2–4 weken bepalen tot deze stabiel is; daarna regelmatig controleren.
Hyperfosfatemie:
Volwassenen:
Begindosering: 1500 mg ijzer (3 tabletten) per dag, verdeeld over de maaltijden van de dag. Elke 2–4 weken zonodig de dosering aanpassen in stappen van 500 mg ijzer. Doorgaans wordt een optimale serumfosfaatgehalte bereikt met een dosis van 1500–2000 mg ijzer per dag. De aanbevolen maximale dosis is 3000 mg ijzer.
Bij een vergeten dosis deze niet meer innemen en bij de volgende maaltijd doorgaan met de normale dosis.
De tablet kauwen vóór het doorslikken; de dosis innemen tijdens de maaltijd.
Bijwerkingen
Zeer vaak (> 10%): diarree (vooral in het begin van de behandeling), verkleurde (zwarte) ontlasting.
Vaak (1–10%): misselijkheid, braken, dyspepsie, buikpijn, flatulentie, obstipatie. Tandverkleuring. Smaakstoornis.
Soms (0,1–1%): dyspneu. Dysfagie, gastritis, gastro-oesofageale refluxziekte, opgeblazen gevoel. Hoofdpijn. Tongverkleuring. Vermoeidheid. Huiduitslag, jeuk. Hypercalciëmie, hypocalciëmie.
Interacties
Bij gebruik van geneesmiddelen waarvan bekend is dat het in wisselwerking treedt met ijzer (zoals doxycycline, alendroninezuur), deze ten minste één uur vóór of twee uur na ferrioxidesaccharaat toedienen. Bij in vitro onderzoeken is een wisselwerking waargenomen tussen ferrioxidesaccharaat en levothyroxine; ook dit middel ten minste één uur vóór of twee uur na ferrioxidesaccharaat toedienen.
Zwangerschap
Teratogenese: Bij de mens onbekend. Bij dieren geen aanwijzingen voor schadelijkheid.
Advies: Alleen op strikte indicatie gebruiken.
Lactatie
Overgang in de moedermelk: Onbekend. Gezien de zeer lage systemische beschikbaarheid van het ijzer vanuit pn-FeOOH, is een verhoogde concentratie ijzer in de moedermelk onwaarschijnlijk.
Advies: Weeg het risico van het gebruik van dit geneesmiddel in combinatie met het geven van borstvoeding af.
Contra-indicaties
Hemochromatose of een andere ijzerstapelingsziekte.
Waarschuwingen
Patiënten met een recente voorgeschiedenis van peritonitis (binnen de afgelopen 3 mnd.), aanzienlijke maag- of leverstoornissen en patiënten die een ingrijpende gastro-intestinale ingreep hebben ondergaan, zijn niet geïncludeerd geweest in de klinische onderzoeken. Ferrioxidesaccharaat bij hen alléén toedienen na zorgvuldige afweging van de voordelen en risico’s. Het gebruik van ferrioxidesaccharaat kan een gastro-intestinale bloeding (visueel) maskeren.
De werkzaamheid en veiligheid bij kinderen (< 18 jaar) en bij patiënten met een ernstige leverinsufficiëntie zijn niet vastgesteld.
Overdosering
Eigenschappen
Niet-calciumhoudende fosfaatbinder. Velphoro bevat een mengsel van polynucleair ijzer(III)-oxyhydroxide (pn-FeOOH), saccharose en zetmeel. De fosfaatbinding vindt plaats door liganduitwisseling tussen hydroxylgroepen en/of water en de fosfaationen in het hele fysiologische bereik van het maag-darmkanaal. Ferrioxidesaccharaat verlaagt de serumfosforspiegel door een verminderde fosfaatabsorptie uit de voeding.
Kinetische gegevens
Resorptie | Het actieve deel, pn-FeOOH is vrijwel onoplosbaar en wordt daarom niet geabsorbeerd. Bij gezonde proefpersonen is de mediane ijzeropname ca. 0,43% [0,16–1,25%], bij pre-dialysepatiënten 0,06% [0,008–0,44%] en bij hemodialysepatiënten 0,02% [0–0,04%). De bloedspiegels van radioactief gemerkt ijzer is zeer laag en blijven beperkt tot de erytrocyten. |
Geneesmiddelgroep
ferrioxidesaccharaat (bij hyperfosfatemie) hoort bij de groep fosfaatbinders.