Lanthaancarbonaat

Publish

Samenstelling

Fosrenol Shire Pharmaceuticals

Toedieningsvorm
Kauwtablet
Sterkte
500 mg, 750 mg, 1000 mg

Komt overeen met lanthaan 500 mg, 750 resp. 1000 mg.

Toedieningsvorm
Poeder in sachet
Sterkte
750 mg, 1000 mg

Komt overeen met lanthaan 750 mg resp. 1000 mg.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
OTC Over the counter, dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. Aan de vergoeding van bepaalde zelfzorgmedicatie zijn nadere voorwaarden verbonden. Deze zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Deze voorwaarden kunnen betrekking hebben op de indicaties, de duur van de behandeling en het voorschrijven volgens een richtlijn/protocol.
MNT Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

lanthaancarbonaat vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Voor de behandeling van hyperfosfatemie bij (pre-)dialysepatiënten zijn aluminiumhydroxide, calciumhoudende fosfaatbinders, lanthaancarbonaat en sevelamer beschikbaar. Een calciumhoudende fosfaatbinder heeft de voorkeur bij een laag serumcalcium, en een niet-calciumhoudende fosfaatbinder bij hoognormaal serumcalcium, frequente episoden van hypercalciëmie, persisterend laag serum-PTH, of bij reeds aanwezige cardiovasculaire calcificaties en/of adynamische botziekte. Vanwege de toxiciteit bij chronisch gebruik is aluminiumhydroxide laatste keus. Voor lanthaancarbonaat bij de toepassing bij volwassenen met een chronische nieraandoening zonder dialyse is geen advies vastgesteld over de plaats in de medicamenteuze behandeling.

Indicaties

  • Hyperfosfatemie bij volwassenen met chronisch nierfalen ondersteund door hemodialyse of continue ambulante peritoneale dialyse;
  • Volwassenen met een chronische nieraandoening zonder dialyse, met een serumfosfaatspiegel ≥ 1,78 mmol/liter, en bij wie een fosfaatarm dieet niet volstaat.

Dosering

Klap alles open Klap alles dicht

Hyperfosfatemie:

Volwassenen:

De dosering wordt individueel bepaald op basis van het serumfosfaatgehalte. Deze dient tijdens de instelling van de behandeling elke 2–3 weken te worden bepaald tot deze stabiel is; daarna regelmatig controleren.

De benodigde dosering kan variëren van 750 mg tot maximaal 3750 mg per dag. Acceptabele fosfaatspiegels worden doorgaans bereikt bij een onderhoudsdosering van 1500–3000 mg per dag, verdeeld over de maaltijden.

De tabletten goed kauwen alvorens door te slikken, de tabletten mogen worden fijngestampt; innemen tijdens of onmiddellijk na de maaltijd. Het poeder mengen met een beetje zacht voedsel, bv. appelmoes en dan binnen 15 minuten innemen. Niet toedienen in vloeistof. Bij, of onmiddellijk na de maaltijd innemen.

Bijwerkingen

Zeer vaak (> 10%): hoofdpijn. Buikpijn, diarree, misselijkheid, braken. (Maag-darmstoornissen komen vaker voor bij het poeder dan bij de tablet).

Vaak (1-10%): dyspepsie, obstipatie, flatulentie. Hypocalciëmie.

Soms (0,1-1%): droge mond, smaakstoornissen, stomatitis, laryngitis, oesofagitis, gastro-enteritis, oprisping, indigestie, prikkelbaredarmsyndroom. Anorexia, meer eetlust. Duizeligheid, vertigo. Vermoeidheid, zwakte, malaise, pijn op de borst, perifeer oedeem, dorst. Artralgie, myalgie, osteoporose. Allergische huidreacties zoals jeuk, (erythemateuze) huiduitslag, urticaria. Alopecia. Transpiratie. Hyperglykemie. Gewichtsverlies. Eosinofilie. Hyperparathyroïdie. Hypercalciëmie. Hyper- of hypofosfatemie. Verhoogd aluminium. Stijging van leverenzymwaarden.

Zeer zelden (< 0,01%): QT-veranderingen van voorbijgaande aard.

Opmerking: de bijwerkingen op het maag-darmstelsel nemen af bij inname met voedsel en bij voortgezet gebruik.

Interacties

Theoretisch is binding van het lanthaanion aan tetracyclinen mogelijk; tussen de innamen van deze geneesmiddelen en lanthaan ten minste twee uur aanhouden.

Lanthaancarbonaat verhoogt de zuurgraad in het maag-darmkanaal en kan daarmee de resorptie van sommige geneesmiddelen beïnvloeden, zoals van ketoconazol; ook hier tussen de innamen twee uur aanhouden.

De biologische beschikbaarheid van ciprofloxacine neemt af (met ca. 50%), het antibioticum 2 uur vóór óf 4 uur na lanthaan innemen.

Fosfaatbinders verminderen de absorptie van levothyroxine; een tussentijd van 2 uur tussen de innamen aanhouden en de TSH-spiegel controleren.

Zwangerschap

Teratogenese: Bij de mens onvoldoende gegevens. Bij dieren aanwijzingen voor schadelijkheid bij hoge dosering (vertraging van de seksuele rijping en van de opening van de ogen, lager gewicht).
Advies: Gebruik ontraden.

Lactatie

Overgang in de moedermelk: Onbekend.
Farmacologisch effect: Gezien de zeer geringe absorptie van lanthaancarbonaat bij de moeder is overgang in de moedermelk onwaarschijnlijk; nadelige effecten voor de zuigeling zijn niet te verwachten.
Advies: Weeg het risico van het gebruik van dit geneesmiddel in combinatie met het geven van borstvoeding af.

Contra-indicaties

Waarschuwingen

Tijdens de behandeling de serumcalcium- en serumfosfaatspiegel regelmatig controleren.

Er zijn geen gegevens over het gebruik bij acute maagzweer, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn en darmobstructie. Verder is er geen ervaring bij mensen met ernstig gestoorde leverfunctie. Bij een verminderde galstroom rekening houden met een eventuele accumulatie van lanthaan door een vertraagde klaring en regelmatig de leverfunctie testen. Voorzichtig zijn bij patiënten met aanleg voor darmobstructies vanwege kans op obstipatie door lanthaancarbonaat.

Er zijn weinig effectiviteits- en veiligheidsgegevens over het gebruik langer dan twee jaar. Röntgenfoto’s van de buik kunnen een radio-opaak aanzien hebben dat typerend is voor een contrastmiddel. De werkzaamheid en veiligheid zijn niet vastgesteld bij kinderen en adolescenten (< 18 j.)

Overdosering

Eigenschappen

Fosfaatbinder. In de maag komen de lanthaanionen vrij (La3+), die een hoge affiniteit hebben voor fosfaationen uit het ingenomen voedsel. De vorming van onoplosbaar lanthaanfosfaat in het lumen van de maag en van het bovenste gedeelte van de dunne darm vermindert de resorptie van fosfaat vanuit het maag-darmkanaal. Lanthaancarbonaat is vrij van aluminium en calcium.

Kinetische gegevens

Resorptieminimaal.
F< 0,002%.
Eiwitbinding> 99,7%.
OverigBij resorptie vindt distributie plaats naar vooral de weefsels van het maag-darmkanaal, mesenterische lymfeklieren, de lever en het bot.
EliminatieMet de feces; eventueel geresorbeerd lanthaan via de gal en de gastro-intestinale wand.
T 1/2el36 uur.

Coming soon…

Coming soon…

Coming soon…

Coming soon…

Coming soon…

Coming soon…