Fosaprepitant

Publish

Samenstelling

Ivemend (als dimeglumine) Merck Sharp & Dohme bv

Toedieningsvorm
Poeder voor infusievloeistof
Sterkte
1 mg/ml
Verpakkingsvorm
150 mg

150 mg fosaprepitant komt overeen met 130,5 mg aprepitant. Bevat polysorbaat 80.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
OTC Over the counter, dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. Aan de vergoeding van bepaalde zelfzorgmedicatie zijn nadere voorwaarden verbonden. Deze zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Deze voorwaarden kunnen betrekking hebben op de indicaties, de duur van de behandeling en het voorschrijven volgens een richtlijn/protocol.
MNT Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

fosaprepitant vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Een 5-HT₃-(serotonine)receptorantagonist is het standaardmiddel voor de behandeling van misselijkheid en braken tijdens matig tot hoog emetogene chemotherapie, in combinatie met dexamethason en eventueel een neurokinine-1-receptorantagonist. Bij weinig of nauwelijks emetogene chemotherapie komt metoclopramide in aanmerking.

Indicaties

Preventie van acute en vertraagde misselijkheid en braken na hoog-emetogene chemotherapie met cisplatine, in combinatie met een 5-HT₃-antagonist en een corticosteroïd. Preventie van misselijkheid en braken na matig-emetogene chemotherapie bij de behandeling van kanker in combinatie met een 5-HT₃-antagonist en een corticosteroïd.

Dosering

Klap alles open Klap alles dicht

Preventie van misselijkheid en braken bij hoog-emetogene chemotherapie:

Volwassenen:

150 mg 30 minuten voorafgaand aan de chemotherapie op dag 1 van de behandeling tegen misselijkheid als intraveneuze infusie gedurende 20–30 minuten. Combineren met 12 mg oraal dexamethason 30 minuten voor de chemotherapie, en een 5-HT₃-antagonist in standaarddosering. Op dag 2–4 dexamethason 8 mg in de ochtend, op dag 3 en 4 ook 8 mg in de avond.

Preventie van misselijkheid en braken bij matig-emetogene chemotherapie:

Volwassenen:

150 mg 30 minuten voorafgaand aan de chemotherapie op dag 1 van de behandeling tegen misselijkheid als intraveneuze infusie gedurende 20–30 minuten. Combineren met 12 mg oraal dexamethason 30 minuten voor de chemotherapie en een 5-HT₃-antagonist in standaarddosering.

Bijwerkingen

De bijwerkingen komen grotendeels overeen met die van aprepitant.

Vaak (1-10 %): hik, vermoeidheid, stijging van leverenzymwaarden, obstipatie, dyspepsie, hoofdpijn, verminderde eetlust.

Soms (0,1-1%): febriele neutropenie, anemie. Angst. Duizeligheid, slaperigheid. Palpitaties. Opvliegers. Zure reflux, buikpijn, misselijkheid, braken, droge mond, winderigheid. Acne, huiduitslag. Dysurie . Malaise verhoogde alkalische fosfatase. Gewichtsverlies.

Zelden (0,01-0,1%): bradycardie, pijn op de borst. (Perforerend) ulcus duodenum, stomatitis, neutropene colitis, candidiasis, stafylokokkeninfectie. Polydipsie, dysgeusie. Desoriëntatie, euforie. Cognitieve stoornis, lethargie, verstoorde loop. Conjunctivitis. Tinnitus. Pijn in mond of keel, niezen, hoest, post-nasal drip, keelirritatie. Fotosensibilisatie, hyperhidrose, vette huid, huidlaesie, jeukende huiduitslag, Stevens-Johnsonsyndroom, toxische epidermale necrolyse. Oedeem. Microscopische hematurie. Spierkramp, spierzwakte. Polyurie, pollakisurie, glucosurie, hyponatriëmie. Gewichtsverlies.

Verder zijn gemeld: overgevoeligheidsreacties, jeuk.

Bij fosaprepitant en niet bij aprepitant zijn gemeld: voorbijgaande roodheid van het gezicht en hals, erytheem, dyspneu, tromboflebitis, irritatie of verharding op infusieplaats, verhoogde bloeddruk.

Interacties

Gelijktijdige toediening met pimozide is gecontra-indiceerd. Aprepitant is een substraat, een matige remmer en een inductor van CYP3A4 en ook een enzyminductor van CYP2C9. Fosaprepitant is een zwakke remmer van CYP3A4. Verwacht wordt dat fosaprepitant minder of dezelfde inductie veroorzaakt als aprepitant. De totale blootstelling aan orale CYP3A4-substraten kan met een factor 2 toenemen. Bij gelijktijdig gebruik van substraten van CYP3A4 (zoals ciclosporine, tacrolimus, ergotamine, fentanyl en kinidine) is voorzichtigheid geboden. Gelijktijdig gebruik van sterke enzyminductoren van CYP3A4 (zoals rifampicine, fenytoïne, carbamazepine, fenobarbital, kruiden met sint-janskruid) vermijden omdat ze de plasmaconcentratie van aprepitant verlagen. Enzymremmers van CYP3A4 (zoals azoolantimycotica, claritromycine en proteaseremmers) verhogen de plasmaconcentratie van aprepitant. Bij gelijktijdig gebruik van dexamethason of methylprednisolon de orale dosering van dexamethason halveren en de intraveneuze dosering van methylprednisolon met 25% verminderen. Kan de plasmaconcentraties van midazolam en alprazolam verhogen. Kan de plasmaconcentratie van substraten voor CYP2C9 (tolbutamide, fenytoïne) verlagen. De werkzaamheid van hormonale anticonceptie kan zijn verminderd, zie ook Zwangerschap. Bij combinatie van aprepitant en ifosfamide is neurotoxiciteit gemeld.

Zwangerschap

Teratogenese: Bij de mens, onvoldoende gegevens.
Advies: Alleen op strikte indicatie gebruiken.
Overig: De werkzaamheid van hormonale anticonceptie kan zijn verminderd; tijdens de behandeling en tot twee maanden na de laatste dosis zorgen voor een alternatieve of aanvullende niet-hormonale vorm van anticonceptie.

Lactatie

Overgang in de moedermelk: Ja, bij dieren (aprepitant).
Advies: Het geven van borstvoeding ontraden.

Contra-indicaties

Waarschuwingen

Voorzichtigheid is geboden bij matig tot ernstig gestoorde leverfunctie, omdat er slechts beperkt gegevens zijn. De veiligheid en werkzaamheid bij kinderen en adolescenten is niet vastgesteld. Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor polysorbaat 80.

Overdosering

Aprepitant kan niet door hemodialyse worden verwijderd. Emesis zal mogelijk niet effectief zijn.

Eigenschappen

Fosaprepitant is een pro-drug van aprepitant. Het farmacologische effect van fosaprepitant wordt toegeschreven aan aprepitant.

Aprepitant is een selectieve NK-1-(= humane substance-P neurokinine 1-) receptorantagonist. Het versterkt de anti-emetische werking van 5-HT₃-antagonisten en corticosteroïden. Bij combinatie met een serotonineantagonist en een corticosteroïd neemt het aantal patiënten dat niet misselijk is en niet braakt toe, en duurt het langer voordat een eerste episode van braken optreedt.

Kinetische gegevens

OverigDe plasmaconcentraties fosaprepitant zijn binnen 30 minuten na voltooiing van deinfusie niet meer kwantificeerbaar.
T max4 uur (aprepitant).
V d0,94 l/kg (aprepitant).
Eiwitbindinggem. 97% (aprepitant).
OverigAprepitant passeert de bloed-hersenbarrière.
Metaboliseringaprepitant volledig, voornamelijk via CYP3A4 en in geringe mate via CYP1A2 en CYP2C19. Vnl. in de lever tot inactieve metabolieten.
Eliminatieals metabolieten met de urine (57%) en met de feces (45%).
T 1/2el9–13 uur (aprepitant).