Calciumcarbonaat/calciumlactogluconaat

Publish

Samenstelling

Calcium bruistabletten Eureco Pharma B.V.

Toedieningsvorm
Bruistablet ’Forte’

500 mg Ca komt overeen met 12,5 mmol Ca++. Bevat per bruistablet: calciumcarbonaat 875 mg, calciumlactogluconaat 1132 mg. Bevat tevens aspartaam 30 mg, overeenkomend met fenylalanine 16 mg en natrium 68 mg.

Toedieningsvorm
Bruistablet ’Fortissimum’

1000 mg Ca komt overeen met 25 mmol Ca++. Bevat per bruistablet: calciumcarbonaat 1750 mg, calciumlactogluconaat 2263 mg. Bevat tevens aspartaam 30 mg, overeenkomend met fenylalanine 16 mg en natrium 137 mg.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
OTC Over the counter, dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. Aan de vergoeding van bepaalde zelfzorgmedicatie zijn nadere voorwaarden verbonden. Deze zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Deze voorwaarden kunnen betrekking hebben op de indicaties, de duur van de behandeling en het voorschrijven volgens een richtlijn/protocol.
MNT Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

calciumcarbonaat/calciumlactogluconaat vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Kies voor de behandeling van osteoporose in eerste instantie uit de bisfosfonaten alendroninezuur en risedroninezuur in combinatie met vitamine D3 en, afhankelijk van de dagelijkse inname van de patiënt, calcium. Bij het bestaan van een contra-indicatie of intolerantie zijn zoledroninezuur of denosumab alternatieven, en ibandroninezuur of raloxifeen wanneer hiermee niet wordt uitgekomen. Kies voor teriparatide bij het bestaan van een contra-indicatie of intolerantie voor bovengenoemde middelen, of bij het optreden van een derde fractuur tijdens de behandeling. Strontium geldt als laatste mogelijkheid, wanneer overige therapieën geen optie zijn en als het risico van cardiovasculaire aandoeningen niet vergroot is.

De Commissie adviseert bij het voorschrijven tevens op het kostenaspect te letten.

Indicaties

  • Ter preventie of behandeling van calciumdeficiëntie;
  • Calciumsupplement bij preventie en behandeling van osteoporose;
  • Rachitis en osteomalacie in aanvulling op een behandeling met vitamine D.

Dosering

Klap alles open Klap alles dicht

Calciumdeficiëntie, osteoporose, rachitis, osteomalacie:

Volwassenen:

Gewoonlijk 500–1500 mg Ca per dag verdeeld over meerdere doses.

Kinderen:

500–1000 mg per dag.

De bruistabletten oplossen in een glas water en meteen opdrinken.

Bijwerkingen

Soms (0,1-1%): hypercalciëmie, hypercalciurie.

Zelden (0,01-0,1%): overgevoeligheid, huiduitslag, jeuk, urticaria. Misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, obstipatie, flatulentie.

Zeer zelden (< 0,01%): anafylactische reactie, angio-oedeem.

Interacties

Calciumzouten verminderen bij oraal gebruik de resorptie van gelijktijdig toegediende tetracyclinen, fluorchinolonen, fluoriden, bisfosfonaten en estramustine; bij gelijktijdig gebruik een interval van minimaal 3 uur in acht nemen, tetracyclinen niet binnen 4–6 uur na calcium innemen.

Gelijktijdig gebruik van vitamine D bevordert de calciumresorptie.

De effectiviteit van verapamil en mogelijk ook van andere calciumantagonisten kan verminderen bij toediening van calcium in grote hoeveelheden of in combinatie met vitamine D.

Thiazide-diuretica en vitamine D verminderen de renale uitscheiding van calcium.

Hypercalciëmie kan bij gedigitaliseerde patiënten het risico van hartritmestoornissen vergroten; maak regelmatig een ECG en controleer de calciumspiegel.

Systematische corticosteroïden verminderen de opname van calcium. Oxaalzuur (spinazie, rabarber) en fytinezuur (volkorenproducten) remmen de opname van calcium, houd een interval van 2 uur aan.

Aangezien citraatzouten de resorptie van aluminium bevorderen voorzichtig zijn bij patiënten in predialyse of op hemodialyse.

Zwangerschap

Advies: Kan, voor zover bekend zonder gevaar, overeenkomstig het voorschrift worden gebruikt.
Overig: Bij zwangerschap bedraagt een adequate totale inname (incl. voeding) van calcium 1000–1300 mg per dag. Tijdens de zwangerschap mag de totaal ingenomen hoeveelheid calcium niet hoger zijn dan 2500 mg per dag (conform Gezondheidsraad). Het gebruik van aspartaambevattende geneesmiddelen is gecontra–indiceerd bij zwangere vrouwen met fenylketonurie.

Lactatie

Overgang in de moedermelk: Ja.
Advies: Kan bij calciumdeficiëntie volgens voorschrift worden gebruikt.
Overig: Bij borstvoeding bedraagt een adequate totale inname (incl. voeding) van calcium 1000–1300 mg per dag.

Contra-indicaties

  • ziekten en/of omstandigheden die aanleiding geven tot hypercalciëmie en/of hypercalciurie;
  • nefrocalcinose, nefrolithiase.

Waarschuwingen

Bij lichte hypercalciurie (> 300 mg = 7,5 mmol per 24 uur) of nefrolithiase in de voorgeschiedenis de calciumuitscheiding in de urine zorgvuldig controleren; zo nodig de dosering verlagen of de calciumtherapie onderbreken. Bij nierinsufficiëntie dient inname van calcium onder medisch toezicht plaats te vinden en het serumgehalte van calcium en fosfaat regelmatig gecontroleerd te worden. Bij hoge doses en vooral in combinatie met vitamine D de calciumspiegel en nierfunctie regelmatig controleren. Bij hypoparathyreoïdie calcium toedienen op geleide van de calciumserumconcentratie. Bij recidiverende nefrolithiase het vloeistofgebruik verhogen, m.n. bij opstaan en slapen gaan en bij de hoofdmaaltijden. Tijdens calciumtherapie toediening van grote hoeveelheden vitamine D vermijden, tenzij hiervoor een speciale indicatie bestaat.

Bij homozygote fenylketonurie dient men rekening te houden met de hoeveelheid fenylalanine die door aspartaam wordt geleverd. Bij kinderen en zwangere vrouwen met fenylketonurie dient de calciumsuppletie in een andere vorm te gebeuren daar aspartaamgebruik bij deze patiënten wordt ontraden.

Overdosering

Symptomen
Hypercalciurie. Hypercalciëmie: misselijkheid, braken, polyurie, dorst, polydipsie, dehydratie, obstipatie. Bij chronische overdosering: verkalking van bloedvaten en organen.

Zie voor meer informatie over de symptomen en behandeling vergiftigingen.info.

Eigenschappen

Calcium is van belang voor de botvorming en speelt een rol bij de bloedstolling, de spieractiviteit, het handhaven van de permeabiliteit van de membranen en bij de voortgeleiding van de zenuwprikkels in de neuromusculaire overgangen.

Kinetische gegevens

Fca. 30 (25–50) % (Ca++).
Eliminatiemet de feces (circa 80%), urine (circa 20%) en zweet.