Carbasalaatcalcium (bij pijn)

Publish

Samenstelling

Ascal Meda Pharma bv

Toedieningsvorm
Poeder
Sterkte
300 mg
Verpakkingsvorm
in sachet
Toedieningsvorm
Poeder
Sterkte
600 mg
Verpakkingsvorm
in sachet

Carbasalaatcalcium Poeders Diverse fabrikanten

Toedieningsvorm
Poeder
Sterkte
300 mg
Verpakkingsvorm
in sachet
Toedieningsvorm
Poeder
Sterkte
600 mg
Verpakkingsvorm
in sachet

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
OTC Over the counter, dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. Aan de vergoeding van bepaalde zelfzorgmedicatie zijn nadere voorwaarden verbonden. Deze zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Deze voorwaarden kunnen betrekking hebben op de indicaties, de duur van de behandeling en het voorschrijven volgens een richtlijn/protocol.
MNT Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

carbasalaatcalcium (bij pijn) vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Indien salicylaten worden voorgeschreven, gaat de voorkeur uit naar orale toedieningsvormen waarbij acetylsalicylzuur in opgeloste vorm wordt ingenomen.

Volg bij pijnbehandeling een stapsgewijze aanpak en ga bij onvoldoende pijnstilling, contra-indicaties of een specifieke indicatie over naar de volgende stap.

Begin met paracetamol. De volgende stap is een NSAID (diclofenac, ibuprofen of naproxen) eventueel in combinatie met paracetamol. De daaropvolgende stap is tramadol, bij voorkeur in combinatie met paracetamol of een NSAID. De volgende stap is een sterkwerkend opioïd, oraal (morfine) of transdermaal fentanylpleister), bij voorkeur in combinatie met paracetamol of een NSAID. De laatste medicamenteuze stap is subcutane of intraveneuze toediening van een sterkwerkend opioïd (morfine).

Bij pijn met een oncologische oorzaak wordt meestal gelijk met sterkwerkende opioïden gestart, bij voorkeur gecombineerd met paracetamol en/of een NSAID. Zorg bij doorbraakpijn dat, naast een effectieve onderhoudsbehandeling, ook snelwerkende pijnstilling als rescue-medicatie beschikbaar is (wees bedacht op het sterk verslavende effect). Neem eventueel contact op met het palliatieteam.

Bij dysmenorroe kan plaatselijke warmte de pijn verlichten; als geneesmiddel kan paracetamol of een NSAID (ibuprofen, naproxen, diclofenac) worden gebruikt. NSAID’s lijken effectiever door remming van de prostaglandineproductie en daarmee de uteruscontractie. Hormonale anticonceptie (sub-50 combinatiepil, hormoonspiraal) kan de pijn ook verlichten.

Vanwege kans op gastro-intestinale complicaties en salicylaatintoxicatie bij chronisch gebruik gaat bij de behandeling van pijn de voorkeur uit naar conventionele NSAID’s (zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac) boven acetylsalicylzuur.

Indicaties

  • Koorts en pijn bij griep en verkoudheid;
  • Koorts en pijn na vaccinatie;
  • Hoofdpijn ;
  • Kiespijn;
  • Menstruatiepijn;
  • Spit;
  • Spierpijn;
  • Zenuwpijn;
  • Symptomatische behandeling van migraine-aanvallen in aanwezigheid van misselijkheid en braken, in combinatie met metoclopramide;
  • Reumatische pijn.

Dosering

Klap alles open Klap alles dicht

Pijn en/of koorts:

Volwassenen 600-1200 mg, zo nodig na 2-4 uur herhalen; max. 4800 mg in 4 of meer giften per dag.

Migraine:

Bij begin migraine-aanval 1200 mg in combinatie met 10 mg metoclopramide, zo nodig na enkele uren herhalen; max. 3600 mg en 30 mg metoclopramide per dag.

Het poeder onder roeren oplossen in een half glas water.

Voor een snel effect innemen op een nuchtere maag of ten minste een half uur voor de maaltijd; bij langdurig gebruik van hoge doses of bij maag-darmklachten innemen tijdens of vlak na de maaltijd

Bijwerkingen

Maag-darmstoornissen zoals buikpijn, misselijkheid, braken, zuurbranden en dyspepsie. Bloedverlies in het maag-darmkanaal (openlijk of occult); dit kan leiden tot ferriprieve anemie. Gastro-intestinale ulcera of perforaties.

Hoofdpijn, duizeligheid, gehoorverlies, oorsuizen.

Hemorragische syndromen zoals epistaxis, tandvleesbloedingen, purpura, met een toegenomen bloedingstijd. Dit kan aanhouden tot 4-8 dagen na staken van de behandeling.

Urticaria, huidreacties, anafylactische reacties, Quincke oedeem.

Astma.

Syndroom van Reye.

Bij prostaglandinesyntheseremmers zijn gemeld: oedeem, hypertensie en hartfalen.

Interacties

Niet gelijktijdig gebruiken met:

Combinatie van hoge doseringen salicylaten met antistollingsmiddelen is gecontra-indiceerd: hoge dosering salicylaten (≥ 3 g/dag) in combinatie met vitamine K-antagonisten geeft een toename van het bloedingsrisico door plaatjesaggregatieremming, aantasting van het maag-darmslijmvlies en verdringing van de vitamine K-antagonist van de plasma-eiwitbinding. Lage doseringen salicylaten vergroten het bloedingsrisico door plaatjesaggregatieremming en aantasting van het maag-darmslijmvlies. Controleer de bloedingstijd.

Combinatie met methotrexaat ≥ 15 mg per week is gecontra-indiceerd: combinatie met methotrexaat in een dosering van > 15 mg/ week geeft een verhoogde kans op hematologische toxiciteit door verminderde nierklaring van methotrexaat en door verdringing van methotrexaat van de plasma-eiwitbinding.

Combinaties die worden afgeraden:

Combinatie met SSRI’s vergroot de kans op bloedingen, beschadiging van het maag-darmslijmvlies en toename van de bloedingstijd.

Het effect van spironolacton en furosemide kan afnemen.

Acetylsalicylzuur kan valproinezuur verdringen van de plasma-eiwitbinding, waardoor de vrije concentratie van valproinezuur toeneemt, en daarmee de kans op bijwerkingen.

Hoge dosering salicylaten (> 3 g/dag) in combinatie met niet-hormonale anti-inflammatoire middelen (NSAID’s) vergroot de kans op een ulcus en darmbloeding.

Niet combineren met parenteraal toegediende heparinen vanwege toegenomen bloedingsrisico.

De uricosurische werking van benzbromaron wordt geremd.

Combinaties waarbij voorzorgsmaatregelen nodig zijn:

Bij bloedsuikerverlagende middelen (insuline, glibenclamide) in combinatie met acetylsalicylzuur kans op hypoglykemie; verhoog de frequentie van zelfcontrole.

Diuretica en ACE-remmers: bij dosering salicylaat > 3 g/dag: door verlaging van de glomerulaire filtratiesnelheid kans op acute nierinsufficïentie bij gedehydrateerde patiënten. Hydrateer en controleer in het begin van de behandeling de nierfunctie.

Systemische corticosteroïden kunnen de spiegels van salicylaten verlagen, met risico van overdosering van salicylaat na staken corticosteroïd: pas tijdens en na de kuur de dosering van het salicylaat aan.

Methotrexaat < 15 mg/week: toename van hematologische toxiciteit van methotrexaat. Controleer bij combinatie wekelijks het bloedbeeld in de eerste weken; bij ouderen en als een licht verminderde nierfunctie optreedt de controle verhogen.

Pentoxifylline: toename van het bloedingsrisico. Controleer vaker de bloedingstijd.

Houd rekening met de volgende combinaties:

Trombolytica: het bloedingsrisico neemt toe.

Antacida (magnesium-, aluminium-, calciumzouten: bij combinatie neemt de uitscheiding van salicylaten toe.

Zwangerschap

Acetylsalicylzuur passeert de placenta.
Teratogenese: Epidemiologisch onderzoek suggereert dat gebruik van prostaglandinesynthetaseremmers in de vroege fase van de zwangerschap kan leiden tot een verhoogd risico op miskramen, cardiale malformaties en gastroschisis. Tijdens het 3e trimester kunnen prostaglandinesyntheseremmers bij de foetus cardiopulmonaire toxiciteit veroorzaken (voortijdige sluiting van de ductus arteriosus en pulmonaire hypertensie) en renale disfunctie incl. nierfalen met oligo-hydroamniose. Aan het einde van de zwangerschap kunnen prostaglandinesyntheseremmers de bloedingstijd verlengen en de contractie van de uterus remmen.
Advies: Doseringen > 128 mg (=100 mg acetylsalicylzuur) per dag zijn gecontra-indiceerd tijdens het 3e trimester. Tijdens de eerste twee trimesters alleen op strikte indicatie toepassen, in zo laag mogelijke dosering voor een zo kort mogelijke behandeling. Gebruik voor verloskundige toepassing onder specialistische controle van doseringen tot 128 mg (100 mg acetylsalicylzuur) per dag is in onderzoek veilig gebleken.

Overig: Het gebruik van een prostaglandinesynthetaseremmer wordt niet aanbevolen bij vrouwen die zwanger willen worden omdat het de vruchtbaarheid nadelig kan beïnvloeden. Dit is reversibel door behandeling te staken.

Lactatie

Overgang in de moedermelk: Ja, in kleine hoeveelheden (salicylaten).
Advies: na eenmalig gebruik is onderbreking van de borstvoeding niet nodig. Bij regelmatig gebruik of hoge doses de borstvoeding staken.

Contra-indicaties

  • ernstige nier- en leverinsufficiëntie;
  • ernstig ongecontroleerd hartfalen;
  • maagklachten en maagpijn bij eerder gebruik. Actief ulcus pepticum, erosieve gastritis, maag-darmbloedingen, zowel actief als in de voorgeschiedenis. Gastro-intestinale bloeding of perforatie als gevolg van gebruik van prostaglandinesynthetaseremmers;
  • cerebrovasculaire bloedingen;
  • aangeboren of verworven hemorragische ziekte;
  • hypoprotrombinemie, verhoogd bloedingsrisico;
  • overgevoeligheid voor salicylzuurverbindingen; optreden van urticaria, neuspoliepen, rinitis, angio-oedeem, astma-aanval of collaps na gebruik van acetylsalicylzuur of andere prostaglandinesynthetaseremmers.

Terughoudendheid is geboden bij:

  • jonge gedehydreerde kinderen;
  • G6PD-deficiëntie of deficiëntie van glutathionperoxydase in erytrocyten.

Zie ook de rubriek Zwangerschap.

Waarschuwingen

Wees voorzichtig bij een verhoogd risico van gastro-intestinale complicaties; begin met de laagst mogelijk dosering en overweeg combinatie met beschermende middelen. Staak de behandeling bij optreden van gastro-intestinale ulceratie of bloedingen.

Wees voorzichtig bij ouderen, een laag lichaamsgewicht, astma, stollingsstoornissen, metror- of menorragieën, colitis ulcerosa, M Crohn, een voorgeschiedenis van hypertensie en/of hartfalen, lever- en nierfunctiestoornissen, verminderde cardiovasculaire circulatie, G6PD-deficiëntie of deficiëntie van glutathionperoxidase in erytrocyten.

Salicylaten niet gebruiken kort vóór of ná alcoholgebruik.

Salicylaten niet gebruiken kort vóór of kort ná het trekken van tanden en kiezen.

Doseer om het optreden van bijwerkingen te beperken zo laag mogelijk en voor een zo kort mogelijke periode.

Na langdurig gebruik kan hoofdpijn optreden.

Acetylsalicylzuurbevattende producten bij kinderen die symptomen vertonen van griep of waterpokken slechts dan toepassen, wanneer andere maatregelen tekortschieten. Mocht er in het verloop van deze aandoeningen sprake zijn van langdurig overgeven, bewustzijnsverlaging of abnormaal gedrag, dan kan dit duiden op het syndroom van Reye. Staak dan de behandeling.

Overdosering

Symptomen
Bij ouderen en jonge kinderen kunnen intoxicaties fataal zijn. Bij matige intoxicatie: oorsuizen, gehoorverlies, hoofdpijn, vertigo, verwardheid: verlaag de dosering. Bij ernstige intoxicatie: koorts, hyperventilatie, ketose, respiratoire alkalose, metabole acidose, coma, cardiovasculaire shock, respiratoire insufficiëntie, ernstige hypoglykemie.

Therapie
Bij spoedgevallen: onmiddellijke ziekenhuisopname. Darmdecontaminatie en actieve kool. Controle van zuur-base evenwicht. Handhaven adequate diurese. Bicarbonaat onder controle van de pH van plasma en urine. Eventueel hemodialyse.

Voor symptomen en behandeling zie ook de monografie salicylaten via toxicologie.org/salicylaten of vergiftigingen.info

Eigenschappen

Carbasalaatcalcium is een goed wateroplosbaar calciumzout van acetylsalicylzuur. 600 mg carbasalaatcalcium komt overeen met 500 mg acetylsalicylzuur. Irreversibele remmer van cyclo-oxygenase enzymen die betrokken zijn bij de prostaglandinesynthese. Acetylsalicylzuur heeft een analgetische, antipyretische en in hoge dosering antiflogistische werking. Acetylsalicylzuur remt bovendien de trombocytenaggregatie door blokkering van thromboxaan A2-synthese in bloedplaatjes. Werking: analgetisch en antipyretisch na 30 min; antiflogistisch 1-4 dagen. Werkingsduur: 3-6 uur.

Kinetische gegevens

Resorptieoraal 80-100%. Tijdens een migraine-aanval lager; combinatie met metoclopramide normaliseert de absorptie.
F60 % voor doses < 500 mg; 90% voor doses > 1000 mg.
T max½-1 uur.
Eiwitbinding90%.
V dca. 0,16 l/kg.
Metaboliseringin de lever, maar ook o.a. in plasma, snel en vrijwel volledig tot salicylzuur; dit verder tot glycine- en glucuronzuurconjugaten.
Eliminatiemet de urine als metabolieten en onveranderd acetylsalicylzuur (1%). Bij alkaliseren van de urine kan de hoeveelheid onveranderd salicylzuur aanzienlijk toenemen.
T 1/215-20 min. (acetylsalicylzuur); 2-4 uur (salicylzuur).