Sennosiden a+b

Publish

Samenstelling

X-Praep (Ca-zouten) Meda Pharma bv

Toedieningsvorm
Stroop
Sterkte
2 mg/ml
Verpakkingsvorm
75 ml, 250 ml

Bevat tevens: saccharose 660 mg/ml.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
OTC Over the counter, dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. Aan de vergoeding van bepaalde zelfzorgmedicatie zijn nadere voorwaarden verbonden. Deze zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Deze voorwaarden kunnen betrekking hebben op de indicaties, de duur van de behandeling en het voorschrijven volgens een richtlijn/protocol.
MNT Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

sennosiden A+B vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Bij de medicamenteuze behandeling van functionele obstipatie gaat de voorkeur uit naar macrogol (met of zonder elektrolyten) of lactulose, vanwege de osmotische werking, de klinische ervaring en het gebruiksgemak. Bij onvoldoende effect komt een contactlaxans (bisacodyl of sennosiden A+B) in aanmerking. Kies bij ernstige klachten voor rectale medicatie ter lediging van het rectum.

Om obstipatie door opioïdgebruik te voorkomen, zijn orale laxantia volgens standaardbehandeling aangewezen vanaf de start van de behandeling met het opioïd. De voorkeur gaat uit naar macrogol (met of zonder elektrolyten) of lactulose, vanwege de osmotische werking, de klinische ervaring en het gebruiksgemak. Bij onvoldoende effect komt een contactlaxans (bisacodyl of sennosiden A+B) in aanmerking, eventueel als toevoeging.

Indicaties

Colonlavage voorafgaand aan diagnostisch onderzoek, bariumklysma of ander onderzoek ter hoogte van het colon. Kortdurende symptomatische behandeling van obstipatie.

Dosering

Klap alles open Klap alles dicht

Colonlavage:

Volwassenen en kinderen > 12 jaar:

Max. 1 ml/kg lichaamsgewicht.

Obstipatie:

Volwassenen en kinderen > 12 jaar:

Innemen 4–8 uur voor de ontlasting: gemiddeld 10 ml (= 20 mg) per dag, bij hardnekkige obstipatie de volgende dag verhogen tot maximaal 15 ml (= 30 mg). Meestal is toepassing 2–3×/week voldoende. Maximaal twee weken gebruiken.

Bijwerkingen

Overgevoeligheidsreacties (jeuk, urticaria, lokale of gegeneraliseerde exanthema). Abdominale pijn, spasmen, vloeibare ontlasting. Verkleuring van de urine. Bij chronisch gebruik: overmatig verlies van water en elektrolyten, albuminurie, hematurie, spierzwakte, gewichtsverlies, beschadiging van de plexus myentericus, pigmentatie van het darmslijmvlies.

Interacties

Het kaliumverlies veroorzaakt door andere geneesmiddelen, kan worden versterkt. Indometacine en andere NSAID’s kunnen de laxerende werking teniet doen. Voorzichtigheid is geboden bij combinatie met digoxine, anti-aritmica, middelen die het QT-interval verlengen, diuretica, corticosteroïden en drop. De absorptie van andere geneesmiddelen kan beïnvloed worden, deze 1–2 uur voor de sennosiden innemen.

Zwangerschap

Teratogenese: Bij de mens, geen aanwijzingen voor schadelijkheid.
Advies: Alleen op strikte indicatie gebruiken.

Lactatie

Overgang in de moedermelk: Ja, in geringe mate (metabolieten).
Advies: Kan volgens voorschrift worden gebruikt.

Contra-indicaties

Acute buikoperatie. Darmobstructies. Stenose. Atonie. Blindedarmontsteking (appendicitis). Inflammatoire darmziekten. Onverklaarde buikpijn. Ernstige dehydratie met elektrolytverstoringen.

Waarschuwingen

Gebruik bij kinderen < 12 jaar is gecontra-indiceerd. Gebruik staken bij rectale bloedingen of het uitblijven van darmmotiliteit. Voorzichtigheid is geboden bij fecale impactie, buikpijn, misselijkheid, braken, hartfalen of nierinsufficiëntie.. Tevens is voorzichtigheid geboden bij patiënten met diabetes mellitus vanwege een verandering van het dieet op de dagen vóór en van het röntgenologisch onderzoek, alsmede vanwege het suikergehalte in de stroop. Een verkleuring van de moedermelk, urine of feces kan optreden afhankelijk van de zuurgraad (lage zuurgraad: geel tot bruin; hoge zuurgraad: rood tot violet). Eventuele urineverkleuring kan interfereren met laboratoriumtesten.

Overdosering

Symptomen
Hevige pijn en diarree met vocht- en elektrolytenverlies. Langdurige overdosering kan leiden tot toxische hepatitis.

Eigenschappen

Contactlaxans. Complex van glycosiden in senna(blaadjes); bacteriën in de dikke darm zetten dit complex om in het actieve reïne-anthron. Dit stimuleert de motiliteit van de dikke darm, onderdrukt de absorptie en stimuleert de afgifte van water en elektrolyten in de dikke darm. Werking na 8-12 uur.

Kinetische gegevens

ResorptieGering (ook de metaboliet).
EliminatieVooral via de gal (als metaboliet).