fosamprenavir
Medicine HIV proteaseremmers J05AE07
Samenstelling
Telzir (als Ca-zout) ViiV Healthcare bv.
- Toedieningsvorm
- Tablet, omhuld
- Sterkte
- 700 mg
Uitleg symbolen
XGVS | Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). |
OTC | Over the counter, dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. Aan de vergoeding van bepaalde zelfzorgmedicatie zijn nadere voorwaarden verbonden. Deze zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. |
2 | Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Deze voorwaarden kunnen betrekking hebben op de indicaties, de duur van de behandeling en het voorschrijven volgens een richtlijn/protocol. |
MNT | Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb. |
Advies
De keuze van de verschillende preparaten is afhankelijk van diverse aspecten (zie de richtlijn HIV). Bij de behandeling van een HIV-infectie bij therapie-naïeve patiënten wordt de voorkeur gegeven aan een tripeltherapie bestaande uit twee nucleoside reverse transcriptaseremmers (NRTI) en een derde middel uit één van de volgende groepen: een integraseremmer (INSTI), non-nucleoside reverse-transcriptaseremmer (NNRTI) of een gebooste proteaseremmer.
Aan de vergoeding van fosamprenavir zijn voorwaarden verbonden, zie Regeling zorgverzekering, bijlage 2.
Indicaties
Behandeling van een HIV-1 infectie in combinatie met een lage dosering ritonavir (losse combinatie) naast andere anti-retrovirale middelen bij volwassenen en kinderen ≥ 6 jaar én met een lichaamsgewicht van ≥ 39 kg.
Dosering
Klap alles open Klap alles dicht
HIV-1 infectie:
Volwassenen en kinderen ≥ 6 jaar én met een lichaamsgewicht ≥ 39 kg en die de tabletten heel kunnen doorslikken:
700 mg fosamprenavir + 100 mg ritonavir 2×/dag (losse combinatie), in combinatie met andere anti-retrovirale middelen.
Leverfunctiestoornissen: volwassenen met een licht verminderde leverfunctie (Child-Pughscore: 5–6): 700 mg fosamprenavir 2×/dag + 100 mg ritonavir 1×/dag. Vanwege het niet beschikbaar zijn in Nederland van een orale suspensie is adequaat doseren van fosamprenavir bij matig en ernstig verminderde leverfunctie (Child-Pughscore 7+) en bij een lichaamsgewicht < 39 kg, niet goed mogelijk.
Leeftijd (> 65 jaar): de farmacokinetiek van fosamprenavir is niet vastgesteld bij > 65 jaar, waardoor geen doseringsadvies kan worden gegeven.
De tabletten heel innemen, met of zonder voedsel.
Bijwerkingen
Zeer vaak (> 10%): diarree. Verhoogd bloedcholesterol.
Vaak (1-10%): hoofdpijn, duizeligheid, paresthesie van de mond. Misselijkheid, braken, buikpijn, zachte ontlasting. Erythemateuze of maculopapuleuze huiderupties met of zonder jeuk. Vermoeidheid. Verhoogd waarden ALAT/ASAT, serumlipase en triglyceriden in bloed.
Soms (0,1-1%): angio-oedeem.
Zelden (0,01-0,1%): ernstige of levensbedreigende huiduitslag, waaronder Stevens-Johnsonsyndroom.
Bij hemofiliepatiënten die proteaseremmers gebruikten, is een toename van spontane bloedingen (subcutane of musculaire hematomen, hemartrosen) opgetreden.
Verhoogde creatinekinasewaarde, spierpijn, myositis en zelden rabdomyolyse zijn gemeld bij proteaseremmers, voornamelijk in combinatie met nucleoside reverse transcriptase remmers.
Anti-retrovirale combinatietherapie (cART) kan gepaard gaan met herverdeling van lichaamsvet (lipodystrofie) en metabole stoornissen (zoals hypertriglyceridemie, hypercholesterolemie, insulineresistentie, hyperglykemie, eerste optreden of exacerbaties van diabetes mellitus en zelden hyperlactatemie). Tevens is het immuunreconstitutiesyndroom gemeld en kunnen auto-immuunziekten kunnen optreden (zie ook de rubriek Waarschuwingen en Voorzorgen). Ook osteonecrose kan voorkomen, vooral bij gevorderde HIV-infectie of langdurige blootstelling aan combinatietherapie.
Interacties
Zie voor de interacties van fosamprenavir en eventuele benodigde dosisaanpassingen de pagina HIV-interacties van de UCSF (University of California).
Zwangerschap
Teratogenese: Bij de mens, onvoldoende gegevens. Bij dieren is enige ontwikkelingstoxiciteit waargenomen.
Advies: alleen op strikte indicatie gebruiken.
Lactatie
Overgang in de moedermelk: Onbekend. Ja, bij dieren.
Advies: Borstvoeding door vrouwen met een HIV-infectie wordt ontraden om overdragen van het HIV te voorkomen.
Contra-indicaties
Voor contra-indicaties met betrekking tot gelijktijdig gebruikte geneesmiddelen zie de link binnen de rubriek Interacties.
Waarschuwingen
Fosamprenavir bevat een sulfonamide-groep; wees voorzichtig bij patiënten met een bekende sulfonamide-allergie. Er is nog geen toename gezien van huiduitslag bij deze patiënten. Bij optreden van lichte tot matige huiduitslag eventueel een geschikt H1-receptorantagonist toedienen; de behandeling stopzetten bij ernstige huiduitslag of bij matige huiduitslag mét systemische symptomen óf reacties van de mucosa.
Controleer vóór het starten en regelmatig tijdens de behandeling de bloedglucosespiegel en lipiden omdat hyperglykemie, verhoging van lipiden en zowel het ontstaan als exacerbaties van diabetes mellitus voorkomen bij het gebruik van proteaseremmers; in sommige gevallen ernstig met inbegrip van ketoacidose. Bij het ontstaan van pijnlijke en/of stijve gewrichten controleren op osteonecrose.
Wees voorzichtig bij lichte leverfunctiestoornissen; door het ontbreken van een suspensie is doseren bij matig tot ernstig verminderde leverfunctie niet mogelijk. Bij reeds bestaande leveraandoeningen, zoals chronische actieve hepatitis, is er meer kans op ernstige (soms fatale) bijwerkingen op de lever. Overweeg onderbreken of stoppen van de behandeling met fosamprenavir+ritonavir als de leveraandoening verergert.
Wees voorzichtig bij ernstige immunodeficiëntie omdat er meer kans is op een ontstekingsreactie op asymptomatische of nog aanwezige opportunistische pathogenen die tot ernstige klinische ziektebeelden kunnen leiden, zoals cytomegalovirus retinitis, focale en/of gegeneraliseerde mycobacteriële infecties en Pneumocystis jiroveci-pneumonie. In dit kader kunnen ook auto-immuunreacties (zoals de ziekte van Graves) optreden, vaak pas vele maanden na aanvang van de behandeling.
Bij patiënten die eerder met diverse antiretrovirale combinatietherapieën zijn behandeld, is fosamprenavir+ritonavir niet voldoende onderzocht. Er zijn onvoldoende gegevens over het gebruik bij ouderen (> 65 jaar).
Overdosering
Eigenschappen
Fosamprenavir is een prodrug van amprenavir (een proteaseremmer). Fosamprenavir is beter wateroplosbaar dan amprenavir. Het wordt door de darmwand opgenomen en snel en volledig gehydrolyseerd tot amprenavir door cellulaire of serumfosfatasen. Het is een selectieve, competitieve, reversibele remmer van HIV-1 protease. Tijdens de replicatiefase splitst HIV-protease virale polypeptideproducten, waardoor essentiële eiwitten en enzymen worden gevormd. Door binding aan de actieve plaats van HIV-1 protease blokkeert amprenavir de rijping van het HIV waardoor niet-functionele, onrijpe, niet-infectieuze virussen worden gevormd.
Kinetische gegevens
Overig | (Na hydrolyse tot) actief amprenavir: |
T max | ca. 2 uur. In combinatie met ritonavir na ca. 1,5 uur. |
V d | ca. 6 l/kg. |
Eiwitbinding | ca. 90% (met name aan α-1-zure glycoproteïne, tevens aan albumine). |
Metabolisering | in de lever m.n. door CYP3A4. |
Eliminatie | ca. 75% met de feces en ca. 14% met de urine (als metabolieten, in urine < 1% onveranderd). |
T 1/2 | 7,7 uur, in combinatie met ritonavir 15–23 uur. |
Geneesmiddelgroep
fosamprenavir hoort bij de groep HIV proteaseremmers.