Geactiveerde kool

Publish

Samenstelling

Norit Cabot Norit Nederland bv

Toedieningsvorm
Capsule
Sterkte
200 mg
Toedieningsvorm
Granulaat voor suspensie ’Carbomix’
Sterkte
50 g
Verpakkingsvorm
flacon 50 g

Bevat na reconstitutie ca. 12,5 g/100 ml suspensie.

Toedieningsvorm
Tablet
Sterkte
125 mg

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
OTC Over the counter, dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. Aan de vergoeding van bepaalde zelfzorgmedicatie zijn nadere voorwaarden verbonden. Deze zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Deze voorwaarden kunnen betrekking hebben op de indicaties, de duur van de behandeling en het voorschrijven volgens een richtlijn/protocol.
MNT Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

geactiveerde kool vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Bij acute diarree is in veel gevallen medicatie niet geïndiceerd. Bij dehydratie of een verhoogd risico hierop wordt orale rehydratievloeistof (ORS) gebruikt. Als diarree om praktische redenen als hinderlijk wordt ervaren, kan loperamide(-oxide) worden toegepast. Bij ernstig infectieuze diarree of diarree bij immuungecompromitteerde patiënten komt een antibioticum in aanmerking. Het gebruik van adsorbentia, zoals geactiveerde kool, wordt afgeraden vanwege het ontbreken van gegevens over de effectiviteit en de kans op bijwerkingen. Voor de keuze van de juiste standaardbehandeling zie Acute diarree.

Bij intoxicaties kan geactiveerde kool in voldoende hoge doseringen worden gebruikt om de actieve bestanddelen uit de darm te adsorberen.

Indicaties

  • Ter aanvulling van dieetmaatregelen bij acute diarree, bijvoorbeeld door verandering van dieet of klimaat;
  • Als hulpmiddel bij behandeling van intoxicaties.

Dosering

Klap alles open Klap alles dicht

Diarree:

3–4 capsules of 6–9 tabletten per keer, tot 3× per dag.

Intoxicatie:

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar:

(Eventueel in combinatie met een laxans) 25–100 g zo spoedig mogelijk toedienen. Bij ernstige intoxicaties de behandeling vervolgen met gedurende enkele dagen 20–25 g elke 4–6 uur.

Kinderen 4–12 jaar:

1 g/kg lichaamsgewicht of 25 g,

Kinderen < 4 jaar

1 g/kg lichaamsgewicht of 12,5 g zo spoedig mogelijk toedienen; zo nodig enige malen herhalen.

Capsules en tabletten met water innemen. De suspensie onmiddellijk na de bereiding toedienen. De suspensieflacon kan worden aangesloten op een maagsonde, raadpleeg hiervoor de bijsluiter.

Bijwerkingen

Gemeld zijn: braken, obstipatie, buikpijn, diarree, misselijkheid, defecatie aandrang, anale irritatie.

Verder zijn gemeld na meerdere hoge doses: (pseudo) verstopping van de dunne darm, harde massa’s van houtskool-ontlasting (sterkoliet) met perforatie van het sigmoïd colon.

Interacties

Niet toepassen wanneer andere orale therapie, bijvoorbeeld een specifiek antidotum, noodzakelijk is.

Niet gebruiken bij patiënten die anti-peristaltische medicatie gebruiken of een toxische verbinding met antiperistaltische werking hebben ingenomen, vanwege de kans op perforatie als gevolg van paralytische ileus.

Combinatie met oraal toe te dienen geneesmiddelen zoals orale anticonceptiva, hartglycosiden en furosemide kan ertoe leiden dat deze laatste niet of niet goed in het lichaam worden opgenomen.

Zwangerschap

Advies: Kan voor zover bekend zonder gevaar volgens voorschrift worden gebruikt.
Overige: Geactiveerde kool kan de werking van orale anticonceptiva doen afnemen. Aanvullende anticonceptie is noodzakelijk indien de patiënt is ingesteld op een oraal anticonceptivum.

Lactatie

Advies: Kan voor zover bekend zonder gevaar volgens voorschrift worden gebruikt.

Contra-indicaties

  • intoxicatie door etsende (sterke zuren of basen) of apolaire organische oplosmiddelen (petroleum);
  • intoxicatie door een stof, waarvoor een specifiek oraal antidotum of andere orale therapie bestaat (cyanide, ijzer, lithium, methanol, paracetamol).

Waarschuwingen

Als andere orale therapie noodzakelijk is, bijvoorbeeld een specifiek antidotum, géén geactiveerde kool toepassen.

Bij een bewusteloze patiënt kan onder medisch toezicht de suspensie via een maagsonde worden toegediend om verstikking te voorkomen.

Om desorptie van geadsorbeerde toxische stoffen te voorkomen is een snelle maag-darmpassage van belang; zo nodig een osmotisch laxans toedienen (bv. natriumsulfaat).

De ontlasting kleurt zwart.

Overdosering

Therapie
Inname van hoge doses kan obstructie van de dunne darm veroorzaken. Dit kan worden voorkomen door gelijktijdige toediening van laxeermiddelen zoals natriumsulfaat.

Neem voor meer informatie over een vergiftiging met geactiveerde kool, of over vergiftigingen waarbij geactiveerde kool kan worden ingezet, contact op met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum.

Eigenschappen

Een op speciale wijze verkoold materiaal van plantaardige herkomst met een groot inwendig oppervlak, dat een groot spectrum aan stoffen in het maag-darmkanaal kan adsorberen. Door deze adsorptie ontstaat een concentratieverval tussen circulerend plasma en darminhoud. Passief opgenomen verbindingen kunnen weer terug naar de darm diffunderen en bij herhaalde toediening van geactiveerde kool alsnog verwijderd worden.

Kinetische gegevens

Resorptiegeen.