Lactulose

Publish

Samenstelling

Duphalac Abbott bv

Toedieningsvorm
Stroop
Sterkte
667 mg/ml
Verpakkingsvorm
sachet 15 ml, 1000 ml

Lactulose 670 mg/ml komt overeen met 500 mg/g.

Lactulose Poeder Diverse fabrikanten

Toedieningsvorm
Poeder
Sterkte
6 g
Verpakkingsvorm
in sachet
Toedieningsvorm
Poeder
Sterkte
12 g
Verpakkingsvorm
in sachet

Lactulose Stroop Diverse fabrikanten

Toedieningsvorm
Stroop
Sterkte
670 mg/ml
Verpakkingsvorm
flacon 300 ml, 500 ml, 1000 ml

Lactulose 670 mg/ml komt overeen met 500 mg/g.

Lactulose Stroop OTC Diverse fabrikanten

Toedieningsvorm
Stroop
Sterkte
670 mg/ml
Verpakkingsvorm
flacon 200 ml, 300 ml, 500 ml, 1000 ml

Lactulose 670 mg/ml komt overeen met 500 mg/g.

Laxeerdrank Diverse fabrikanten

Toedieningsvorm
Stroop
Sterkte
670 mg/ml
Verpakkingsvorm
300 ml

Lactulose 670 mg/ml komt overeen met 500 mg/g.

Legendal OTC Zambon Nederland bv

Toedieningsvorm
Granulaat
Sterkte
6 g
Verpakkingsvorm
in sachet

Legendal Zambon Nederland bv

Toedieningsvorm
Granulaat
Sterkte
12 g
Verpakkingsvorm
in sachet

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
OTC Over the counter, dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. Aan de vergoeding van bepaalde zelfzorgmedicatie zijn nadere voorwaarden verbonden. Deze zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Deze voorwaarden kunnen betrekking hebben op de indicaties, de duur van de behandeling en het voorschrijven volgens een richtlijn/protocol.
MNT Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

lactulose vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Bij de medicamenteuze behandeling van functionele obstipatie gaat de voorkeur uit naar macrogol (met of zonder elektrolyten) of lactulose, vanwege de osmotische werking, de klinische ervaring en het gebruiksgemak. Bij onvoldoende effect komt een contactlaxans (bisacodyl of sennosiden A+B) in aanmerking. Kies bij ernstige klachten voor rectale medicatie ter lediging van het rectum.

Om obstipatie door opioïdgebruik te voorkomen, zijn orale laxantia volgens standaardbehandeling aangewezen vanaf de start van de behandeling met het opioïd. De voorkeur gaat uit naar macrogol (met of zonder elektrolyten) of lactulose, vanwege de osmotische werking, de klinische ervaring en het gebruiksgemak. Bij onvoldoende effect komt een contactlaxans (bisacodyl of sennosiden A+B) in aanmerking, eventueel als toevoeging.

Bij de behandeling van (pre)coma hepaticum geeft lactulose ten minste even goede resultaten als neomycine; dit is dan ook een belangrijk indicatiegebied voor lactulose. Voor de preventie van recidiverende episodes van hepatische encefalopathie is lactulose de eerste keus behandeling.

Aan de vergoeding van lactulose zijn voorwaarden verbonden, zie Regeling zorgverzekering, bijlage 2.

Indicaties

  • Chronische en habituele obstipatie.
  • Portale systemische encefalopathie: ter behandeling en preventie van (pre)coma hepaticum.

Dosering

Klap alles open Klap alles dicht

Obstipatie:

Volwassenen:

richtlijn: begindosering: 30 ml stroop, 12–24 g granulaat of poeder per dag.

Onderhoudsdosering 15 ml stroop, 6–12 g granulaat of poeder per dag.

Neonaten:

Volgens het Kinderformularium van het NKFK zijn de doseergegevens: 334 mg/kg lichaamsgewicht per dag in 1 dosis, zo nodig tot 670 mg/kg lichaamsgewicht per dag in 2 doses.

Kinderen van 1–6 maanden:

Volgens het Kinderformularium van het NKFK: 0,4–0,7 g/kg lichaamsgewicht per dag in 1–2 doses.

Kinderen van 7 maanden tot 18 jaar:

Volgens het Kinderformularium van het NKFK: 0,6–2,0 g/kg lichaamsgewicht per dag in 1–2 doses (max. 66 g per dag). De fabrikanten geven op: kinderen 7–14 jaar aanvankelijk 10–12 g of 15 ml per dag, onderhoudsdosering 6 g of 10–15 ml per dag, kinderen 1–6 jaar aanvankelijk 5–10 g of 5–10 ml per dag, onderhoudsdosering 3 g of 5–10 ml per dag en zuigelingen aanvankelijk 1,67–3,3 g (tot 5 ml) per dag.

Na 3 dagen de dosering verlagen. Bij voorkeur eenmaal per dag innemen bij het ontbijt.

(Pre)coma hepaticum:

Volwassenen:

begindosering 30–50 ml stroop, 20–30 g granulaat of poeder driemaal per dag.

Onderhoudsdosering individueel instellen, waarbij moet worden voorkomen dat diarree ontstaat (max. 2 à 3 keer per dag zachte ontlasting). De pH van de ontlasting moet bij voorkeur 5,0–5,5 zijn.

In acute gevallen kan lactulose als retentieklysma worden toegediend: 300 ml stroop met 700 ml water of NaCl-oplossing 0,9%.

Kinderen van 1 maand–18 jaar:

Volgens het Kinderformularium van het NKFK: 1 g/kg lichaamsgewicht per dag in 3 doses, max. 100 g, dat is 150 ml stroop, per dag.

Het granulaat en poeder oplossen in een glas water; de stroop kan worden ingenomen met wat water of vruchtensap.

Bijwerkingen

Diarree, flatulentie, buikpijn, misselijkheid, braken. Hypokaliëmie, hypernatriëmie, dehydratie. Kan met name bij kinderen de reflex die voor de ontlasting zorgt, verstoren.

Interacties

Combinatie met acenocoumarol of fenprocoumon versterkt de ontstolling. Combinatie met breed-spectrum antibiotica en antacida vermindert het effect van lactulose. De passagetijd door de ingewanden kan verkort zijn, met als gevolg een verminderde opname van andere oraal ingenomen geneesmiddelen. Een synergistisch effect met neomycine is mogelijk. Door kaliumdepletie kan de toxische grens van digoxine eerder bereikt worden . De werking van geneesmiddelen met een pH-afhankelijke afgifte, zoals 5-ASA, kan worden vertraagd.

Zwangerschap

Teratogenese: Bij dieren geen aanwijzingen voor schadelijkheid.
Advies: Kan, voor zover bekend zonder gevaar voor de vrucht, worden gebruikt.

Lactatie

Overgang in de moedermelk: niet te verwachten.
Advies: Kan overeenkomstig het voorschrift worden gebruikt.

Contra-indicaties

  • plotseling optredende buikpijn (appendicitis, ileus);
  • intestinale obstructie;
  • galactosemie.

Waarschuwingen

Bij lactasedeficiëntie moet bij een aantal preparaten rekening worden gehouden met het gehalte aan lactose. De gebruikelijke dosering bij obstipatie vormt geen bezwaar bij diabetes mellitus; de veel hogere doseringen bij (pre)coma hepaticum wèl. Bij darmstoornissen met excessief meteorisme is het aan te bevelen met een lage dosis te beginnen. De reflex die voor ontlasting zorgt kan verstoord raken door lactulosegebruik. Chronisch gebruik of misbruik kunnen leiden tot een verstoring van de elektrolytenbalans, met name tot een verlaagde kaliumspiegel. Als de aanvangsdosis diarree veroorzaakt, de dosering verlagen en zo nodig gebruik staken. Lactulose mag bij kinderen alleen onder medisch toezicht worden gebruikt.

Overdosering

Eigenschappen

Lactulose is een synthetisch derivaat van lactose. Het wordt nauwelijks geabsorbeerd, maar door de colonflora omgezet in organische zuren zoals melk- en azijnzuur. De hierdoor teweeggebrachte daling van de pH en de osmotische veranderingen bevorderen de peristaltiek en normaliseren de consistentie van de feces. Lactulose versterkt als prebioticum de groei van Bifidobacterium en Lactobacillus, terwijl het Clostridium en Escherichia coli onderdrukt. Bij (pre)coma hepaticum zou lactulose, door verlaging van de pH in het colon en afname van de proteolytische flora, daling van het ammoniakgehalte in het bloed veroorzaken. De laxerende werking treedt in na enkele dagen.

Kinetische gegevens

Resorptieslecht.
Metaboliseringin het colon door bacteriën.
Eliminatiebij doses > 25–50 g of 40–75 ml kan een deel onveranderd worden uitgescheiden.

Coming soon…

Coming soon…

Coming soon…

Coming soon…

Coming soon…

Coming soon…