Lidocaïne/tetracaïne

Publish

Samenstelling

Pliaglis Galderma Nederland

Toedieningsvorm
Crème
Verpakkingsvorm
15 g

Bevat per g: lidocaïne 70 mg, tetracaïne 70 mg. Conserveermiddel: methyl– en propylparahydroxybenzoaat.

Rapydan EuroCept bv

Toedieningsvorm
Pleister

Bevat per pleister: lidocaïne 70 mg, tetracaïne 70 mg. Bevat tevens: met borax bedekt vezellaagje. Conserveermiddel: methyl– en propylparahydroxybenzoaat.

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
OTC Over the counter, dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. Aan de vergoeding van bepaalde zelfzorgmedicatie zijn nadere voorwaarden verbonden. Deze zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Deze voorwaarden kunnen betrekking hebben op de indicaties, de duur van de behandeling en het voorschrijven volgens een richtlijn/protocol.
MNT Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

lidocaïne/tetracaïne vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Bij oppervlakteanesthesie van de huid in verband met naaldpuncties (bij kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen) en bij oppervlakkige operatieve ingrepen (bij volwassenen) is de effectiviteit van de lidocaïne/tetracaïne-pleister vergelijkbaar met die van de lidocaïne/prilocaïne-crème en -pleister. Indien uitstel van de naaldpunctie of oppervlakkige operatieve ingreep met 60 minuten niet aanvaardbaar is, dan gaat de voorkeur uit naar de lidocaïne/tetracaïne pleister, omdat hierbij een inwerktijd van 30 minuten kan worden aangehouden. Voor de crème is geen advies vastgesteld over de plaats in de medicamenteuze behandeling.

Indicaties

Crème: Volwassenen: lokale anesthesie op de niet-beschadigde huid voorafgaand aan dermatologische procedures. Pleister: Volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar: oppervlakte-anesthesie van de huid voor het inbrengen van een naald en bij oppervlakkige operatieve ingrepen op de normale intacte huid.

Dosering

Klap alles open Klap alles dicht

Dermatologische procedures als laserontharing, ’pulsed dye laser’, niet-ablatieve laser-resurfacing in het gezicht, injecties met huidfillers, vasculaire toegang:

Volwassenen:

de crème in een laagje van ongeveer 1 mm dik op niet-beschadigde huid aanbrengen en gedurende 30 minuten laten inwerken (ca. 1,3 g crème per 10 cm²). Het te behandelen gebied mag maximaal 400 cm² groot zijn. Daarna de film voorafgaand aan de procedure van de huid verwijderen.

Dermatologische procedures als tatoeageverwijdering met laser en EVLA (endoveneuze laser-ablatie):

Volwassenen:

de crème in een laagje van ongeveer 1 mm dik op niet-beschadigde huid aanbrengen en gedurende 60 minuten laten inwerken (ca. 1,3 g crème per 10 cm²). Het te behandelen gebied mag maximaal 400 cm² groot zijn. Daarna de film voorafgaand aan de procedure van de huid verwijderen.

Oppervlakte-anesthesie bij oppervlakkige operatieve ingrepen:

Volwassenen:

1–4 pleisters per keer, max. 4 pleisters per dag, 30 min laten inwerken voor de ingreep.

Oppervlakte-anesthesie bij naaldpunctie:

Volwassenen:

1–4 pleisters per keer, max. 4 pleisters per dag, 30 min voor de punctie laten inwerken.

Kinderen > 3 jaar:

1–2 pleisters per keer, max. 2 pleisters per dag, 30 min voor de punctie laten inwerken.

De crème aanbrengen met een instrument met een plat oppervlak zoals een spatel en nooit met de vingers. Direct contact met de crème of de met de crème bedekte huid vermijden om contacteczeem te voorkomen. Nadat de film is verwijderd de handen wassen. Indien nodig de haren in het aan te brengen gebied afknippen (niet scheren) om te zorgen voor voldoende contact tussen de pleister en de huid.

Bijwerkingen

Bij gebruik volgens voorschrift zijn systemische bijwerkingen onwaarschijnlijk omdat dan weinig wordt geresorbeerd.

Zeer vaak (> 10%): erytheem (bij 71%), verbleken, lokaal oedeem.

Vaak (1-10%): huiduitslag.

Soms (0,1-1%): vesicobulleuze uitslag, jeuk, contacteczeem, reactie op de toepassingsplaats, lokaal pijn.

Zelden (0,01-0,1%): urticaria, maculopapuleuze uitslag, huidirritatie, exfoliatie van de huid, huidverkleuring, paresthesie, ooglidoedeem, zwelling van het gezicht, smaakverandering. Allergische of anafylactoïde reacties kunnen optreden, met name door tetracaïne.

Interacties

Bij gelijktijdig gebruik van klasse I- en III-anti-aritmica of van andere producten met een lokaal anestheticum, rekening houden met additieve systemische toxiciteit. Bij gelijktijdig gebruik van middelen die in verband zijn gebracht met geneesmiddelgeïnduceerde methemoglobinemie (zoals sulfonamiden, nitraten, nitrofurantoïne en kinine) is er meer kans op methemoglobinemie.

Zwangerschap

Farmacologische effect: Gegevens van een beperkt aantal blootstellingen bij zwangerschap bij de mens laten geen ongewenste effecten zien tijdens de zwangerschap of op de gezondheid van de pasgeborene.
Advies: Kan, voor zover bekend zonder gevaar, overeenkomstig het voorschrift worden gebruikt.

Lactatie

Overgang in de moedermelk: ja (lidocaïne en tetracaïne). In de aanbevolen doses is echter de kans op een negatief effect gering.
Advies: Kan volgens voorschrift worden gebruikt. Het preparaat echter niet op de borst aanbrengen.

Contra-indicaties

Overgevoeligheid voor lokaal anesthetica van het amidetype of het estertype, voor para-aminobenzoëzuur (tetracaïnemetaboliet), borax of een van de andere hulpstoffen. De pleister en crème niet gebruiken op slijmvliezen of plaatsen waar de huidbarrière niet meer intact is.

Waarschuwingen

Voorzichtigheid is geboden bij gebruik in de buurt van de ogen in verband met kans op cornea–laesies; bij contact met het oog, het oog onmiddellijk uitspoelen. Lidocaïne heeft in concentraties boven 0,5–2% bactericide en antivirale eigenschappen; daarom het gebruik vermijden voorafgaand aan het intradermaal injecteren van levende vaccins. . Crème noch pleister gebruiken onder occlusief verband; bij de pleister o.a. vanwege de warmteproducerende eigenschappen. De kans op methemoglobinemie is het meest aanwezig bij patiënten met aangeboren of idiopathische methemoglobinemie; er is geen melding van methemoglobinemie bekend. Voorzichtigheid is geboden bij een lever-, nier- of hartfunctiestoornis en een verhoogde gevoeligheid voor systemische circulatoire effecten van lidocaïne en tetracaïne, zoals acuut zieke of verzwakte personen die hebben. Het gebruik van de pleister wordt afgeraden bij kinderen jonger dan drie jaar vanwege weinig klinische ervaring. Het gebruik van de crème wordt afgeraden bij kinderen jonger dan 18 jaar omdat bij dezen veiligheid en werkzaamheid niet is vastgesteld.

Overdosering

Eventuele ernstige neurologische reacties (toevallen, centrale depressie) symptomatisch behandelen; door de langzame resorptie is vervolgens een bewaking gedurende verscheidene uren aangewezen.

Eigenschappen

Lokaal anestheticum van het amidetype (lidocaïne) en van het estertype (tetracaïne) komen na aanbrengen van de crème of pleister vrij in de epidermale en dermale lagen van de huid en bewerkstelligen daar plaatselijk analgesie. Zowel lidocaïne als tetracaïne blokkeren de natriumionkanalen die nodig zijn voor de initiatie en geleiding van zenuwimpulsen. De diepte van de cutane verdoving van de intacte huid neemt toe met de inwerktijd van crème en pleister. De pleister bevat een warmte-vrijmakend bestanddeel dat een temperatuur van maximaal 40 °C (gem. 26–34 °C) kan bereiken. De werkingsduur van de crème varieert van 2–13 uur; gemiddeld 9 uur, mediaan 11 uur.

Kinetische gegevens

ResorptieDe systemische blootstelling is afhankelijk van de dosis, de duur van de applicatie, de dikte en de conditie van de huid. De lidocaïneblootstelling lijkt bij kleine kinderen omgekeerd gecorreleerd met de leeftijd.
MetaboliseringLidocaïne: grotendeels in de lever gedeeltelijk via CYP1A2 en CYP3A4 tot de actieve metabolieten mono-ethylglycinexylidide (MEGX) en glycinexylidide (GX). Tetracaïne: snelle hydrolyse door plasma-esterasen tot para-aminobenzoëzuur en diëthylamino-ethanol. De mate van metabolisering van lidocaïne en tetracaïne in de huid is onbekend.
Eliminatielidocaïne: met de urine, waarvan 10% onveranderd.
T 1/290–120 min (lidocaïne).