Solifenacine

Publish

Samenstelling

Vesicare (succinaat) Astellas Pharma bv

Toedieningsvorm
Tablet, omhuld
Sterkte
5 mg, 10 mg

Uitleg symbolen

XGVS Dit geneesmiddel is niet opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
OTC Over the counter, dit geneesmiddel is een zelfzorgmiddel. Aan de vergoeding van bepaalde zelfzorgmedicatie zijn nadere voorwaarden verbonden. Deze zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering.
2 Aan de vergoeding van dit geneesmiddel zijn bepaalde voorwaarden verbonden, die zijn vermeld op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Deze voorwaarden kunnen betrekking hebben op de indicaties, de duur van de behandeling en het voorschrijven volgens een richtlijn/protocol.
MNT Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring. Extra aandacht wordt gevraagd voor onverwachte bijwerkingen. Meldt u dit via het meldformulier van het Lareb.

solifenacine vergelijken met een ander geneesmiddel.

Advies

Bij urgency-incontinentie is blaastraining eerste keus. Indien deze onvoldoende effectief is, ondersteun dan de behandeling met een oraal anticholinergicum met gereguleerde afgifte en/of eenmaal daagse dosering (darifenacine, fesoterodine, tolterodine, solifenacine). Bespreek regelmatig of het bereikte positieve effect opweegt tegen de bijwerkingen (droge mond, obstipatie, visusstoornissen, cognitieve stoornissen).

Indicaties

Symptomatische behandeling van urgency-incontinentie en/of verhoogde mictiefrequentie en aandrang zoals kan voorkomen bij het overactieve blaas syndroom.

Dosering

Klap alles open Klap alles dicht

Urgency-incontinentie en/of verhoogde mictifrequentie bij het overactieve blaas syndroom:

Volwassenen:

5 mg 1×/dag, indien nodig verhogen tot 10 mg 1×/dag.

Bij ernstige nierinsufficiëntie (creatinineklaring ≤ 30 ml/min), matig ernstige leverinsufficiëntie (Child-Pughscore 7–9), en bij comedicatie met sterke CYP3A4-remmers is de maximale dosering 5 mg 1×/dag.

De tabletten heel doorslikken met wat water, met of zonder voedsel.

Bijwerkingen

Zeer vaak (> 10%): droge mond.

Vaak (1-10%): misselijkheid, dyspepsie, obstipatie, buikpijn. Wazig zien.

Soms (0,1-1%): droge ogen, neusslijmvliezen, keel en huid. Gastro-oesofageale reflux. Vermoeidheid, slaperigheid. Gestoorde smaakwaarneming. Perifeer oedeem. Moeilijkheden met de mictie, cystitis, urineweginfectie.

Zelden (0,01-0,1%): urineretentie. Fecale impactie, colonobstructie, braken. Duizeligheid, hoofdpijn. Jeuk, huiduitslag.

Zeer zelden (< 0,01%): angio-oedeem met luchtwegobstructie. Erythema multiforme, urticaria. Hallucinaties, verwarde toestand.

Verder zijn gemeld: anafylactische reacties. Tachycardie, atriumfibrilleren, palpitaties, verlengde QT-tijd en ’torsade de pointes’ Dysfonie. Buikklachten, verminderde eetlust, ileus. Delirium. Glaucoom . Nierfalen. Spierzwakte. Exfoliatieve dermatitis. Hyperkalïemie, afwijkende leverenzymwaarden.

Interacties

Bij gelijktijdig gebruik van sterke CYP3A4-remmers, zoals ketoconazol, claritromycine, erytromycine, itraconazol, ritonavir en voriconazol: solifenacine beperken tot maximaal 5 mg; bij matige leverinsufficiëntie (Child-Pughscore 7–9) of ernstige nierinsufficiëntie (creatinineklaring ≤ 30 ml/min) is gelijktijdig gebruik met sterke CYP3A4-remmers gecontra-indiceerd.

Comedicatie met geneesmiddelen met een duidelijk anticholinerg effect versterkt de werking en de anticholinerge bijwerkingen van solifenacine. Alvorens een andere anticholinerge therapie te starten, een week wachten na stoppen van solifenacine.

Het effect van solifenacine kan worden verminderd door parasympathicomimetica.

Solifenacine vermindert het effect van geneesmiddelen die de motoriek van het maag-darmkanaal bevorderen zoals metoclopramide en domperidon.

Wees voorzichtig met comedicatie met geneesmiddelen die oesofagitis kunnen veroorzaken of verergeren zoals bisfosfonaten.

Zwangerschap

Teratogenese: Bij de mens, onvoldoende gegevens. Bij dieren geen aanwijzingen voor schadelijkheid.
Advies: Gebruik ontraden.

Lactatie

Overgang in de moedermelk:: Onbekend. Ja, bij dieren.
Farmacologisch effect: Een dosisafhankelijke groeistoornis bij de neonaat is gemeld bij dieren.
Advies: Gebruik ontraden.

Contra-indicaties

  • ernstige leverinsufficiëntie;
  • hemodialyse;
  • urineretentie;
  • ernstige gastro-intestinale aandoening (incl. toxisch megacolon);
  • myasthenia gravis;
  • onvoldoende gereguleerd gesloten-kamerhoekglaucoom.

Zie ook de rubriek Interacties.

Waarschuwingen

Vóór aanvang van medicamenteuze behandeling organische oorzaken van urge en urgency-incontinentie uitsluiten.

Wees voorzichtig bij dreigende obstructie van het maag-darmkanaal of de urinewegen, bij risico van verminderde gastro-intestinale motiliteit, hiatus hernia, gastro-oesofageale reflux, autonome neuropathie, bij ernstige nierinsufficiëntie (creatinineklaring ≤ 30 ml/min) en matige leverinsufficiëntie (Child-Pughscore 7–9).

Verlengd QT-interval en ’torsade de pointes’ zijn waargenomen bij patiënten met risicofactoren zoals bestaande lange QT-syndroom en hypokaliëmie.

De werkzaamheid en veiligheid zijn niet vastgesteld bij een neurogene oorzaak voor overactiviteit van de blaas. De werkzaamheid en veiligheid bij kinderen zijn nog niet vastgesteld.

Overdosering

Eigenschappen

Solifenacine is een competitieve cholinerge receptorantagonist met een relatieve selectiviteit voor de blaas. Het vergroot de capaciteit van de blaas, vertraagt de eerste aandrang tot urineren en vermindert de mictiefrequentie bij een hyperactieve blaas. Werking: na één week en neemt verder toe over een periode van 12 weken. Het maximale effect is na minimaal 4 weken vast te stellen.

Kinetische gegevens

Fca. 90%.
T max3–8 uur.
Eiwitbindingca. 98%.
V d8,6 l/kg.
Metaboliseringin grote mate in de lever met name via CYP3A4. Er is één werkzame metaboliet (4–hydroxy solifenacine).
Eliminatievoornamelijk als metabolieten met de urine (ca. 70%) en de feces (23%).
T 1/2el45–68 uur, bij ernstige nierinsufficiëntie 72–109 uur, bij matige leverinsufficiëntie 90–136 uur.